Željko Mitrović: Objaviću kako je Đilas hapsio nevine lekare

"Složićete se, nadam se, da svako udruženje pa i vaše ne sme da bude strina, a ni advokat kriminalaca, tapkaroša, lopova, beskrupuloznih nakupaca, jer u ambijentu demokratizacije i slobode informisanja svaka društvena devijacija ne sme biti prikrivana", naveo je Mitrović u saopštenju.

On je od NUNS-a zatražio pojašnjenja povodom više pitanja, među kojima i to da li u ponedeljak 17. juna u informativnim emisijama televizije Pink sme da objavi, kako je naveo, "kako je i zbog čega i preko koga gradonacelnik Đilas hapsio rukovodioce gradskih zdravstvenih institucija, među kojima i profesore univerziteta i pored saznanja da su nevini što im je i sam potvrdio".

"Da li smem da objavim snimak razgovora gradskog menadžera Aleksandra Bijelića sa prof. dr. Nikolom Milinčićem, a po nalogu gradonacelnika Đilasa, u kome se potvrđuje saznanje o nevinosti uhapšenih lekara, kao i ultimatum za ostavke iz političkih razloga", naveo je Mitrović.

On je upitao i da li sme da objavi šta je gradonačelnik Đilas sa rukovodiocima zdravstvenih institucija, a pre njihovog hapšenja rekao dr. Vladanu Šubareviću.

NUNS je ranije danas u saopštenju naveo da vlasnik TV Pink Željko Mitrović na "neprimeren način, suprotan profesionalnim standardima i Etičkom kodeksu, koristi svoju poziciju na medijskom tržištu za lične obračune" i pozvao Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da reaguje u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima koja ima.

"Nacionalna frekvencija kojom raspolažu komercijalni mediji javno je dobro i ne može se koristiti za obračune i linč ljudi, kako to čini Mitrović vodeći u slučaju Dragana Đilasa i Dajrekt medije pravi medijsko-politčki rat", navodi se u saopštenju.

NUNS podseća i da se već založio da se u okviru medijskih reformi redefinišu opšti uslovi na marketinškom tržištu, kao i položaj pojedinih agencija i njihovih eventualnih privilegija i monopolskog položaja, što važi i za "Dajrekt mediju".

"Takvo opredeljenje iskazano je i svojevremeno podrškom Izveštaju o pritiscima na medije Verice Barać, što Mitrović tada nije učinio", navodi NUNS dodajući da on sada "obasipa javnost jedostranim saopštenjima, bez mogućnosti da se oglasi i druga strana, što ukazuje da nije reč o odbrani javnog interesa".

"Podsećamo da je Mitrović i u prošlosti u više navrata zloupotrebljavao frekvenciju štiteći lični interes", piše u saopštenju NUNS-a koji je pozvao medije da ne krše Kodeks i da se pridržavaju pravila profesije, a regulatorna tela da obezbede poštovanje pravila korišćenja frekvencije.

Mitrović je u petak najavio prekid saradnje sa kompanijom "Dajrekt medija", čiji je suvlasnik gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, zbog, kako je naveo u izjavi za javnost, monopolističke pozicije te kompanije, koja dovodi u pitanje da li će neki medij u Srbiji preživeti ili ne.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.