Otkrivena planeta "koje ne bi trebalo da bude"

Istraživači su uz pomoć svemirskog teleskopa Habl uočili veliki jaz između diska materije koja formira planetu i crvenog patuljka, zvezde TW Hidra, smeštene u sazvežđu Hidre, oko 176 svetlosnih godina od Zemlje, preneo je portal “Spejs”.

Ovaj jaz, za koji je verovatno odgovorna neviđena novorođena egzoplaneta šest do 28 puta masivnija od Zemlje, udaljen je 12 milijardi kilometara od TW Hidre, što je dva puta veća razdaljina od našeg Sunca do Plutona.

Jaz je širok 3,1 milijardi kilometara, a disk čak 66, prenela je NASA.

Njegova udaljena pozicija unosi zbrku u vodećoj teoriji o formiranju planeta, koja kaže da se one oblikuju polako, tokom desetina miliona godina, kupeći gas, prašinu i kamenje iz protoplanetarnog diska.

Proces se nastavlja sporije, na relativno većim udaljenostima od zvezde, jer se orbitalne brzine smanjuju i ima manje materijala u spoljnom području diska.

Planeti udaljenoj od svog sunca 12 milijardi kilometara trebalo bi 200 puta više vremena da se formira od Jupitera, zbog sporije orbitalne brzine i nedostatka materijala u disku. Jupiter je od Sunca udaljen 805 miliona kilometara i formirao se pre 10 miliona godina. TW Hidra je, s druge strane, stara svega osam miliona godina, što znači da je neverovatno da uopšte ima planetu – teoretski govoreći.

Dodatna komplikacija je njena masa, koja je 55 odsto našeg Sunca, naveli su iz NASA.

"Intrigantno je videti ovakav sistem. Ovo je zvezda sa do sada najnižom masom a toliko udaljena od jaza", kaže Džon Debs iz Naučnog instituta za svemirske teleskope u Baltimoru, vođa istraživanja.

Postoji alternativna ideja, koja nam govori da se planete mogu oformiti veoma brzo, u roku od nekoliko desetina hiljada godina, kada komadi protoplanetarnog diska postanu gravitaciono nestabilni i udaraju jedni o druge. Ali čak i po takvom scenariju, nije jasno kako je mogla da se oformi planeta tako male mase, ukazali su naučnici.

“Kada je masa objekta za koji se smatra da je planeta niska kako što je u ovom slučaju, to je onda prava zagonetka. Teoretski bi rekli da tako nešto ne može da postoji!”, naveo je u saopštenju astrofizičar Alan Bos, sa Instituta za nauku “Karnegi” u Vašingtonu.

Istraživanje je objavljeno onlajn u Žurnalu astrofizike (The Astrophysical Journal).

Izvor: blic

Pogledajte još