NUNS odgovorio Željku Mitroviću

NUNS ukazalo da vlasnik TV Pink Mitrović na neprimeren način koristi svoju poziciju za lične obračune.

Predsednik "Pink media grupe" Željko Mitrović zatražio je od NUNS-a da mu da dodatna objašnjenja i uputstva šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, ko sme a ko ne sme da krade,kao i o tome ko sme a ko ne sme da objavi istinu o zloupotrebama Đilasa.

NUNS je uputilo Mitrovića na to da je način na koji objavljuje jedan medij regulisano pravilima profesije, ali i Zakonom o informisanju, Zakonom o radiodifuziji i Etičkim kodeksom novinara Srbije.

Mitrović je prethodno u saopštenju odbacio ranije primedbe NUNS-a i uzvratio pitanjem šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, uz iznošenje novih optužbi na račun suvlasnika "Dajrekt medija" i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

"NUNS najdobronamernije upućuje g. Mitrovića na pomenuta štiva, a ukoliko i posle toga bude imao još nekih dilema, slobodni smo da mu ponudimo dodatnu edukaciju", navodi udruženje i ocenjuje da pomenute zakone i Etički kodeks treba ponovo da pročitaju i članovi RRA i Ministarstva kulture i medija "koji tolerišu ovakvo ponašanje Željka Mitrovića".

NUNS je u prvom današnjem saopštenju prozvao Mitrovića da na "neprimeren način, suprotan profesionalnim standardima i Etičkom kodeksu, koristi svoju poziciju na medijskom tržištu za lične obračune" i pozvao Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da reaguje u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima koja ima.

Mitrović je uzvratio pitanjem šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, ko sme, a ko ne sme da krade, kao i o tome ko sme, a ko ne sme da objavi istinu o zloupotrebama gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa navodeći da raspolaže i podcima o tome.

NUNS ukazalo da vlasnik TV Pink Mitrović na neprimeren način koristi svoju poziciju za lične obračune. Mitrović traži objašnjenje od NUNS-a.

"Nacionalna frekvencija kojom raspolažu komercijalni mediji javno je dobro i ne može se koristiti za obračune i linč ljudi, kako to čini Mitrović, vodeći u slučaju Dragana Đilasa i Dajrekt medije pravi medijsko-politčki rat", saopšteno je iz NUNS-a, koji poziva Republičku radiodifuznu agenciju (RRA) da reaguje u skladu sa Zakonom i ovlašćenjima koje ima.

NUNS navodi da Mitrović sada zasipa javnost jedostranim saopštenjima, bez mogućnosti da se oglasi i druga strana, što ukazuje da nije reč o odbrani javnog interesa i podseća da je Mitrović i u prošlosti u više navrata zloupotrebljavao frekvenciju štiteći lični interes.

"NUNS još jednom poziva sve medije da ne krše Kodeks i da se prodržavaju pravila profesije, a regulatorna tela da obezbede poštovanje pravila korišćenja frekvencije", navodi se u saopštenju.

Predsednik "Pink media grupe" Željko Mitrović zatražio je od Nezavisnog udruženja novinara Srbije da mu da dodatna objašnjenja i uputstva šta se u Srbiji sme, a šta ne sme objavljivati, ko sme, a ko ne sme da krade, kao i o tome ko sme, a ko ne sme da objavi istinu o zloupotrebama gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa.

"Složićete se, nadam se, da svako udruženje pa i vaše ne sme da bude strina, a ni advokat kriminalaca, tapkaroša, lopova, beskrupuloznih nakupaca, jer u ambijentu demokratizacije i slobode informisanja svaka društvena devijacija ne sme biti prikrivana", naveo je Mitrović u saopštenju.

On je od NUNS-a zatražio pojašnjenja povodom više pitanja, medju kojima i to da li u ponedeljak 17. juna u informativnim emisijama televizije Pink sme da objavi, kako je naveo, "kako je i zbog čega i preko koga gradonacelnik Djilas hapsio rukovodioce gradskih zdravstvenih institucija, među kojima i profesore univerziteta i pored saznanja da su nevini što im je i sam potvrdio".

"Da li smem da objavim snimak razgovora gradskog menadžera Aleksandra Bijelića sa prof. dr. Nikolom Milinčićem, a po nalogu gradonacelnika Djilasa, u kome se potvrdjuje saznanje o nevinosti uhapšenih lekara, kao i ultimatum za ostavke iz političkih razloga", naveo je Mitrović.

On je upitao i da li sme da objavi šta je gradonačelnik Đilas sa rukovodiocima zdravstvenih institucija, a pre njihovog hapšenja rekao dr. Vladanu Šubareviću.

Izvor: b92

Pogledajte još