Iran slavi pobedu Rohanija

On je ocenio da je njegov izbor pobeda napretka nad ekstremizmom.

Građani su sinoć nosili slike Rohanija (64) i uzvikivali proreformske parole. Mnogi su bili obučeni u ljubičasto, što je bila boja zastupljena u Rohanijevoj kampanji, ili zeleno, što je boja reformističkog pokreta.

(old_image)

U prvom obraćanju po proglašenju za pobednika, Rohani je pozvao je svetske sile da se prema njegovoj zemlji ophode s uvažavanjem i poštovanjem njenih demokratskih prava, kako bi i Islamska Republika isto tako poštovala njih.

"Otvorena je nova mogućnost, a države koje posreduju u uspostavljanju demokratije i otvorenog dijaloga, trebalo bi da se obraćaju iranskom narodu s uvažavanjem i prihvatanjem prava Islamske Republike"
, rekao je Rohani i dodao da će, u tom slučaju, dobiti i prikladan odgovor, preneo je AFP.

(old_image)

Na iznenađenje javnosti, umereni reformista Hasan Rohani pobedio je na predsedničkim izborima u Iranu, na kojima je dobio nešto više od 50 odsto glasova, čime je izbegnut drugi krug glasanja.

"Ova pobeda je pobeda mudrosti, skromnosti i zrelosti... nad ekstremizmom"
, kazao je Rohani.

Rohani, glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, od 2003. do 2005. godine, koji je ostvario dobru komunikaciju sa svetskim silama, osvojio je 18,6 miliona ili 50,68 odsto glasova.

On je obećao da "nema predaje" pred zahtevima Zapada u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, ali i da će pristup njima biti konstruktivniji i manje avanturistički.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, čestitao je na svom sajtu Rohaniju i pozvao narod da sarađuje s njim.

Izvor: b92

Pogledajte još