Sutra počinje suđenje Zvonku Veselinoviću iz Zvečana

Specijalni sud se krajem decembra prošle godine, na neuspešnom početku suđenja, oglasio stvarno nenadležnim za suđenje i i predmet prosledio Višem sudu, ali mu je odlukom suda koji odlučuje o sukobu nadležnosti predmet vraćen na postupanje

Istog dana kada se oglasio nenadležnim, 24. decembra 2012. godine, Specijalni sud je ukinuo pritvor Veselinoviću u kom je proveo godinu dana, dok je optuženi Dragan Churčić iz Raške prebačen na izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je osuđen u drugom predmetu.

Veselinović je obavezan da se sudu javlja svakog ponedeljka i da ne napušta Beograd.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Veselinoviću, Churčiću i Milanu Radojičiću stavlja se na teret da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije „Hipo-Alpe Adrija lizing” i sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara (dva miliona evra) imovinske koristi.

Veselinović je 20. decembra 2011. uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovićem, protiv koga se vodi postupak takođe u Specijalnom sudu u zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srećka Topalovića podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Kfor je Zvonka Veselinovića označio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu i Metohiji u oktobru 2011. godine.

Optužnica tereti Veselinovića, Churčića i Radojčića da su protivpravno prisvojili 32 motorna vozila različitih marki u vlašnistvu lizing kompanije “Hipo-Alpe Adrija lizing”.

Vozila je koristila Churčićeva privatna kompanija “Evrokop” sa sedištem u Raškoj, u toku aprila i juna 2008 godine, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu koji je njegova kompanija zaključila sa “Hipo alpe adria bankom”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, u novembru 2010. godine ugovor o lizingu je raskinut, jer je Ćurčićeva firma prestala da plaća rate za lizing.

Međutim, umesto da kamione vrate toj kompaniji, njih trojica su ih u drugoj polovini 2010. prebacila na teritoriju Kosovo i Metohiju i tamo nastavili da ih koriste, a zarađeni novac su zadržali za sebe.

Kamione su pokušali da prodaju drugim kupcima, a kako se navodi u optužnici, između ostalog su korišćeni i za izgradnju autoputa Priština-Tirana.

Sav prihod koji je ostvaren od korisćenja tih vozila, zadržali su za sebe i tako pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara. Deo vozila je pronađen na teritoriji Kosova i Metohije.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još