Počinje ponovljeno suđenje Stanku Subotiću

Subotić se, posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila, preciziranom optužnicom tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog švecra cigareta tokom devedesetih godina.

S obzirom da je Subotić u bekstvu i da će mu se suditi u odsustvu, na optuženičkoj klupi naći će se nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, zatim bivši radnici Carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski, radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić, Stevan Banović i Jovica Ranđelović.

Na optuženičkoj klupi će se naći i bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić koji su prvom presudom bili oslobođeni optužbi.

Subotićev sestrić Nikola Milošević je takođe u bekstvu pa će se i njemu suditi u odsustvu.

Subotić je na crvenoj Inerpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006. kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcerskoj koja ne priznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je bio optužen po ranijem srpskom zakonu i nije želela da ga hapsi i izruči.

Specijalni sud je više puta odbijao Subotićeve ponude da se, uz jemstvo, brani sa slobode, odnosno da se povuče poternica i poništi nalog za hapšenje i pritvor.

U decembru 2011. godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.

Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

To su radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još