Mladi i vitki: 5 razloga da jedete trešnje

Trešnje sadrže mnogobrojne vitamine (C, B1, B2, B5, B6, E i betakaroten) i minerale (kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor, malo gvožđa, cinka, joda, fluora, hroma i bakra). U ovom voću ima i nešto celuloze, pektina, biotina i folne kiseline.

Trešnje imaju izuzetno protivupalno dejstvo, olakšavaju bolove kod artritisa, a izuzetan su izvor antioksidansa i melantonina koji mogu da uspore efekte starenja i korisni su u borbi protiv raka i srčanih oboljenja. Isto tako, trešnje su veoma dobre za čišćenje organizma. Pročišćavaju krv, creva, mokraćne puteve, regulišu rad bubrega, jetre i žuči, pomažu u smanjivanju otoka i obnavljanju tkiva, jačaju krvne sudove i pomažu protiv anemije.

(old_image)

Mršavljenje: Trešnje su, osim što su ukusne i lekovite, dobre za čišćenje organizma jer se najvećim delom sastoje od vode i imaju u sebi fruktozu i glukozu koje ne goje. Ukoliko želite da smršate nekoliko kilograma, trešnje vam mogu odlično poslužiti za to. Bilo bi dobro da za kratkotrajnu dijetu trešnjama izdvojite slobodne dane ili makar dane kada ćete imati manje posla. Naime, dijeta se sastoji u tome da tri dana jedete samo trešnje (duže od toga nije preporučljivo jer trešnje ipak nemaju sve sastojke neophodne organizmu). Tako ćete pročistiti organizam od nakupljenih otrova i izgubiti poneki kilogram.

Nega kože: Za negu kože lica i vrata zgnječite zrele plodove trešnje (bele, da ne ostavljaju fleke) i napravite gustu kašu sličnu pireu, pa nanesite na kožu lica i vrata i držite 20 minuta. Kožu isperite mlakom vodom.

Naduti kapci: Ako imate broblem sa otocima ispod očiju, skuvajte čaj od trešnjinih peteljki, nakvasite gazu (čaj treba da bude mlak) i njome obložite otoke. Držite desetak minuta.

Dobro raspoloženje: Ukoliko vam je naišao naporan period meseca ili godine, jedite trešnje tri puta dnevno po 250 grama i tako ćete otkloniti fizičku i umnu iscrpljenost i popraviti raspoloženje.

Lak hod: Osećate umor u rukama i nogama? Nakon napornog radnog dana, ruke i noge masirajte trešnjevom rakijom nekoliko puta u toku dana, a obavezno uče od pet do sedam dana i premorenost ruku i nogu će nestati. Takođe,da bi ublažili tegobe od reume, osam dana svakodnevno pijte sok od svežih trešanja tri puta dnevno po jednu čašu.

J.R.N.

Pogledajte još