Ministarstvo: Država radnike neće ostaviti bez penzija

U saopštenju se konstatuje da se zaštita prava radnika neće obezbediti time što će u nekom zakonu da stoji da obaveze preduzeća radnicima za PIO doprinose nikad ne zastarevaju.

Izmenama Zakona o poreskom postupku i administraciji predviđeno je zastarevanje obaveza za doprinose za penzijsko osiguranje, tako što će od 1. januara 2014. zastariti obaveze koje su dospele zaključno sa 31. decembrom 2003. godine, navelo je Ministarstvo i dodaje da je u firmama koje su u stečaju ili više ne postoje naplata doprinosa nemoguća.

To, međutim, ni u kom slučaju ne znači, podvlači Ministarstvo, da se te obaveze “brišu” iz evidencije, već se i dalje vode u knjigama Poreske uprave, ali se izmeštaju sa spiska dužnika, jer su doprinosi za penzijsko osiguranje od tih firmi praktično nenaplativi.

Ministarstvo finansija tvrdi da niko u Vladi ne namerava da radnike ostavi bez penzije, i napominje da se ovom izmenom obezbeđuje efikasnija naplata doprinosa.

Ukoliko poslodavac u roku od mesec i po dana ne javi sa prijavom da plati obavezu Poreska uprava sama po službenoj dužnosti generiše doprinose i traži isplatu, navelo je Ministarstvo.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još