Nišlije uživale uz Devetu Betovenovu

0

Niška publika sinoć je uživala u izvođenju Devete Betovenove simfonije na niškoj Tvrđavi, u još jednoj manifestaciji u okviru programa Milanski edikt. Učešće u ovom spektaklu uzelo je 330 izvođača, 0rkestar i hor Fakulteta umetnosti u Nišu, Niški simfonijski orkestar, ženski hor Studentskog kulturnog centra u Nišu, Akademski hor “Obilić” iz Beograda, kao I niški kamerni hor.

Dirigent Suzana Kostić nakon koncerta izjavila je da su svi izvođači večeras dali svoj maksimum.

“Osećaj je neverovatan, publika je bila fantastična, a Deveta Betovenova je za svakoga veliki izazov. Srećni smo i zadovoljni što je sve prošlo najbolje što je moglo, a čini mi se da bismo mogli ponovo i to odmah. Spremali smo se mesec dana i predano smo radili, što se pokazalo kao dobro obavljen posao”, rekla je Kostić.

Domaćin večeri bio je nemački ambasador Hajnc Vilhem, koji se obtatio pisutnim gostima uz reči zadovoljstva što je u prilici da podrži ovakvu manifestaciju. Manifvestacija izvođenja Devete Betovenove simfonije koštala je tri milina dinara, od kojih je 1,1 milion izdvojila nemačka vlada.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić na samom početku pozdravio je prisutne i poručio da su otvorena vrata svim gostima koji žele da posete Niš, i da je večeras iz Niša poslata poruka mira i tolerancije.


“Prva ideja bila je da nastupi beogradska filharmonija, međutim ispostavilo se da će nasttupati Nišlije, te je više 300 izvođača bilo na sceni i pokazalo neverovatnu želju da mogu da daju sve od sebe i naprave spektakl. Niš ima sve više umetnika koji mogu da iznesu i teret najviših umetničkih ostvarenja”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Izvor: blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.