CPC: SPC ratuje protiv Crne Gore

Potpredsednik Saveta CPC Stevo Vučinić kazao je da je nedavni pokušaj Njegoševe kanonizacije bio politički SPC-a, sa namerom da autentično crnogorsko duhovno i nacionalno biće supstituiše u svetosavsku tradiciju.

On se pozvao na prepisku između epsikopa dalmatinskog Rajačića i Njegoša iz 1832. godine, kojoj se, kako je naveo, potvrđuje da se Njegoš izjašnjavao kao Crnogorac i poglavar CPC.

Taj dokument pokazuje da je tvrdnja mitropolita Amfilohija izrečena o vladici Radu kao proročkoj savesti srpskoga naroda i vladici srpske crkve, ruganje zdravom razumu i činjenicama , naveo je Vučinić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On smatra da SPC pokušava Crnoj Gori da nametne i svetosavlje, iako ono, kako je naveo, nije autentični iskaz crnogorskog duhovnog bića, već akt duhovnog nasilja nad Crnogorcima.

SPC je, očito, otvorila front protiv crnogorske države i ratuje iz svih oružja, s namerom da nametne svetosavsku dogmu i klerikalizuje sekularnu državu, sa ciljem da Crnogorce doda srpskom nacionalnom korpusu, smatra Vučinić.

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još