Istanbul: Policija suzavcem sprečila povratak demonstranata na trg

Širom Istanbula hiljade protivnika vlade Redžepa Tajipa Erdogana okupili su se danas u grupama nastojaći da se na vrate na trg i susedni park Gezi odakle je i na druge turske gradove krenuo da se širi protest koji je izložio duboke podele turskog društva, ali i ugrozio imidž zemlje u inostranstvu.

Policija je sinoć i noćas vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima rasterala nekoliko hiljada demonstranata na trgu Taksim i parku Gezi, pri čemu je 29 osoba lakše povređeno.

Guverner Istanbula Husein Avni Mutlu rekao je da će Trg Taksim neko vreme biti zatvoren i da na njemu neće biti dozvoljeno okupljanje, ali je portparol demonstranata poručio da će oni ponovo zauzeti park Gezi.

Za popodne su ponovo zakazane nove demonstracije, ali oblast oko njega čuvaju policijski kordoni, dok se prolaznicima proveravaju lična dokumenta i pretražuju torbe.

Više hiljada demonstranata koji su pokušali da se vrate na Taksim nalaze se u susednim ulicama, dok je okolina prekrivena suzavcem.

Policijske snage u četvrti Sisli, koja se nalazi blizu Taksima, bile su na meti mladih demonstranata koji su ih gađali kamenicama, a na televizijskim snimcima su prikazana dva vodena topa koja su upotrebljena protiv demonstranata.

U delu Istanbula udaljenom od Taksima oko 10 kilometara pristalicama će se obratiti premijer Erdogan, koji je do sada više puta ponovio da su protesti deo plana stranih bankara i medija za destablizaciju Turske.

Protest na Taksimu počeo je krajem maja zbog planova o izgradnji tržnog centra na mestu parka Gezi, kao i replike vojne kasarne i džamije na trgu, ali je zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po čitavoj Turskoj. Do sada je u sukobima poginulo petoro ljudi.

Izvor: Beta

Pogledajte još