Rasizam u Francuskoj: Napadnuti kineski studenti u stanu

Naime, osobe pod dejstvom alkohola, uz rasisičke uvrede, nasilno su upale u stan gde su boravili Kinezi i napale momke, javio je danas britanski BBC.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals osudio je "ksenofobični napad" u regionu Bordo, koji je izazvao masovne kritike na najpopularnijoj kineskoj društvenoj mreže Veibo uz predloge da kineski narod treba da izbegava posete toj zemlji.

Dve osobe u stanju pijanstva su uhapšene posle napada na Kineskinju koja je teško povređena kada je staklenom flašom udarena u lice, saopštila je francuska policija.

Tri osobe, vidno pod dejstvom alkohola, učestvovale su u napad u francuskom selu Ostens, oblast Landi, u blizini poznatog francuskog vinarskog regiona Bordo, piše francuski list Sud Uest.

Dnevnik je naveo da je borba počela kada su Francuzi koji su pili napolju na jednoj klupi tokom večeri, upali u stan gde su odseli kineski studenti.

Jedan od svedoka rekao je novinarima da su Francuzi u pripitom stanju mogli da "izaberu bilo koga" i da su se rasističke uvrede čule tokom sukoba, kao i da je napad povezan sa "negodovanjem nekih ljudi u regionu Bordoa što su kineski investitori otkupili lokalne vinograde".

Napadnuti kineski studenti su bili u Francuskoj na jednogodišsnjem studijskom boravku, navodi BBC.

Izvor: B92

Pogledajte još