Listovi maslačka jačaju jetru, žuč i nerve

Sezona je maslačka. Da li ste znali da su njegovi reckasti listovi puni aromatičnih gorkih supstanci i minerala koji jačaju jetru, žuč, bubrege i nerve?

Gorko ali zdravo
U listovima maslačka nalazi se niz gorkih supstanci i minerala. Upravo ta kombinacija je važna za jačanje pomenutih organa, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer. Takođe unoseći listove maslačka aktivira se metabolizam a otpadne materije se brže izbacuju iz organizma.

Priprema, od čaja do salate
Od listova maslačka priprema se veoma zdrav čaj. Potrebna je šaka finih listova maslačka, koje prethodo treba oprati i sitno iseckati. Za čaj se uzmu dve male kašike seckanih listova i preliju sa četvrt litra vrele vode. Pokriveno ostaviti da stoji 15 minuta i nezaslađeno piti mlako u malim gutljajima. Bankhofer preporučuje da se pije jedna šolja ujutru, u podne i kasno popodne. Važno je da se čaj svaki put spremi svež, da ne stoji dugo pripremljen.

Ukoliko nemate vremena za pripremanje čaja, možete ubrane listove maslačka oprati, sitno iseći i posuti po parčetu hleba namazanom maslacem.

Salata od maslačka
Naberite dve šake finih listova maslačka, operite u mlakoj vodi i ostavite da se osuše na parčetu kuhinjskog papira.
Za marinadu uzmite 4 do 5 kašika maslinovog ulja, 2 kašike jabukovog sirćeta ili 2 kašike ceđenog limuna, posolite, pobiberite i stavite malo meda. Sve ulupajte žicom za mućenje i pre serviranja pomešajte salatu sa marinadom.

Važno je da listovi maslačka budu nabrani ili u privatnoj bašti ili na mestima udaljenim od saobraćaja ili industrije. 

(Compress)
BEČ, 29.maja 2009.