Haos u Turskoj: Skoro 500 demonstranata uhapšeno u Istanbulu i Ankari

Uhapšeno je 441 lice u Istanbulu zbog povezanosti sa jučerašnjim sukobima i 56 demonstranata u Ankari koji se povezuju sa antivladinim protestima proteklih dana, prenela je agencija Rojters.

Italijanski fotograf Daniele Stefanini ranjen je u Istanbulu tokom sinoćnog sukoba demonstranata i policije i kasnije je uhapšen
, saopšteno je Italijanske ambasade u Turskoj.

Stefanini (28) je ranjen u Bajrampaša okrugu i pomogao mu je jedan advokat i prebacio ga u lokalnu bolnicu, gde ga je kasnije turska policija uhapsila, javila je italijanska agencija ANSA.

Policija je blokirala sve putne pravce u centru Istanbula, oko Trga Taksim i susednog parka Gezi koji je u proteklih 18 dana okupiran učesnicima protesta izazvanih protivljenjem planovima za renoviranje centralnog gradskog parka.

Kasno sinoć bilo je nemira na ulicama oko centralnog istanbulskog Trga Taksim, u Nisantasi oblasti i oko Galata mosta koji prelazi preko gradskog distrikta Sultanamet.

Policija je juče upotrebila suzavce i vodene topove protiv hiljada demonstranata
, koji su pokušali da prođu do centralnog istanbulskog trga Taksim.

Konfederacija sindikata radnika u javnom sektoru (KESK) i Konfederacija progresivnih sindikata (DISK) pozvali su građane da se danas priključe opštenacionalnom štrajku i zahtevaju okončanje policijskog nasilja u sukobima sa demonstrantima u Istanbulu i Ankari.

Turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler izjavio je da je planirani nacionalni štrajk nelegalan i da neće biti dozvoljen.

"Postoji pokušaj da se izvedu ljudi na ulice na nelegalni protest nalik štrajku. Želim da naglasim da to neće biti dozvoljeno", rekao je Guler novinarima u Ankari, prenosi AFP.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan poručio je sinoć pred više od 100.000 svojih pristalica u Istanbulu da je bila njegova dužnost da sa gradskog trga i obližnjeg parka u Istanbulu ukloni demonstrante i najavio da će "identifikovati jednog po jednog one koji su sprovodili teror na ulicama".

Erdogan je demantovao da je diktator i ponovio da iza protesta stoje "teroristi".

"Oni kažu - 'previše si oštar', oni kažu - 'diktator'. Kakav diktator se sastaje sa onima koji su okupirali Park Gezi i poštenim aktivistima za zaštitu životne sredine. Postoji li takav diktator?"
, upitao se Erdogan.

Turski premijer je kritikovao i strane medije zbog načina izveštavanja o protestima, pozivajući ih da budu etični i pošteni, preneo je sinoć BBC.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još