Zašto nam se stalno spava?

0

Nedostatak sna nije jedini krivac zbog kojeg se osećamo umnorno i često zevamo.

Neke od navika koje smo tokom godina usvojili takođe imaju snažan uticaj na pospanost, pa tako oni čiji doručak ne uključuje ugljene hidrate imaju problema s umorom i pospanošću.

Naravno, trebalo bi da jedu žitarice, voće i povrće, jer ako ne dobiju energiju od njih, mozak će je “ukrasti” iz mišića.

Nered u kući takođe utiče na preopterećenost mozga i nemogućnost koncentracije, što vas čini umornim. Ovo je lako proveriti – počistite samo jedan neuredan ćošak videćete kako će vam enegija porasti, dovoljno da počistite i ostatak i napunite baterije do kraja.

Jedna od glavnih stvari su naravno lekovi koji se koriste u ogromnim količinama, pa tako tri četvrtine Amerikanaca starijih od 60 godina dnevno pije barem dva leka, a 37 odsto pet ili više. To umara jetru, a onda je umorno i telo.

Previše novih i zabavnih ukusa flaširane vode tera vas da gotovo i ne pijete običnu vodu, a vitamin B i taurin, koje reklamiraju kao super sastojke, zapravo imaju obrnut učinak i umaraju vas, jer telu treba više vremena i energije za preradu vitamina B koji dolazi u izdvojenom obliku.

O kompjuterima i njihovom uticaju na nivoe energije napisano je već dovoljno, pa jednostavno smanjite količinu vremena koje provodite buljeći u ekran, natrpajte tanjir povrćem i vežbajte umereno, a ne kao da vam je to zadnji trening u životu.

Kad obratite pažnju na gore navedene dnevne rutine, shvatćete koliko ste umorni zbog nedostatka sna, a koliko zbog njih.

(Izvor: Metro-portal, Novi magazin)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.