Malinari odlučni: Cena 250 dinara ili štrajkujemo glađu i blokiramo puteve!

0

Nemamo mandat da sklapamo kompromis, niti to hoćemo da radimo, kaže za „Blic“ Dragan Vukajlović, predsednik Saveza „Srpska malina“, uoči sutrašnjeg sastanka voćara sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Potpredsednik Vlade sastaće se u 10 sa delegacijom malinara u pokušaju da se postigne dogovor oko otkupne cene ovogodišnjeg roda.

“Zahtevaćemo od Vučića da privoli hladnjačare da malinu plate 250 dinara, i ništa manje od toga nećemo prihvatiti. Stavićemo na dnevni red i spornu uredbu o dodatnom oporezivanju poljoprivrednika i problem uvoza maline iz inostranstva koja se meša sa domaćom, pa izvozi pod firmom 'srpska'”, napominje Vukajlović za “Blic”.

Berba „crvenog zlata“ u užičkom kraju počela je prošle nedelje, a hladnjačari nude najviše 160 dinara po kilogramu.

“Tužno i bezobrazno, ako se zna da pojedini otkupljivači preko svojih ćerki firmi u Austriji malinu u Evropskoj uniji prodaju i za pet evra”, kaže Vukajlović, najavljujući žestok odgovor malinara u slučaju da Vučić ne usliši njihove zahteve.

Upravni odbor Saveza „Srpska malina“ doneo je odluku da će u četvrtak, 20. juna, pred Vladom Srbije otpočeti dvodnevni štrajk glađu ako cena maline ne bude 250 dinara za kilogram, kao i da će od Vidovdana blokirati magistralni put Požega-Užice u Prijanovićima.

(Izvor: Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.