Mala matura: Završeno polaganje srpskog, evo rešenja

Ključeve rešenja možete pogledati na sajtu Ministarstva prosvete.

"Razgovarao sam sa supervizorima, đacima i roditeljima današnje polaganje proteklo je bez ikakvih problema", rekao je Obradović novinarima u beogradskoj Osnovnoj školi "Jelena Ćetković".

Obradović je rekao da su đaci uglavom zadovoljni kako su uradili testove i da će se prava slika dobiti tek po objavljivanju konačnih rezultata.

Neposredno pred početak testiranja Obradović je na RTS-u izvukao prvu od tri kombinacije testova, koju su deca potom polagala.

Deca će sutra polagati test iz matematike.

Osmi razred završilo je 70.385 učenika, a u srednjim školama ima mesta za 80.859.

Đaci su za rešavanje testova imali 120 minuta. Na testovima su imali 75 odsto potpuno nepoznatih pitanja, dok je 25 odsto zadataka bilo delimično poznato.

Ovo je treća skolska godina da učenici koji su završili osmi razred polažu završni ispit.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul.
Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula. U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

U gimnazijama može da se upiše 22 odsto đaka, stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procena, umetnickim dva i jednogodišnjim i dvogodišnjim školama jedan procenat.

(Izvor: Beta, Tanjug, B92)

Pogledajte još