Etihad za mesec dana daje ponudu za JAT

Kompanija Etihad ervejz je potpisala sa Vladom Srbije memorandum o razumevanju, koji će unaprediti razgovore o mogućem investiranju Etihada u srpsku aviokompaniju Jat ervejz.

Hogan je rekao da se nastavljaju razgovori i bi na osnovu uvida u poslovanje i pregleda dokumentacije te aviokompanije, Etihad mogao da da ponudu za Jat za 30 dana.

"Ako Jat pređe na komercijalno poslovanje, pregovori bi mogli biti uspešni", rekao je on i dodao da ukoliko nastavi da radi kao komunalno preduzeće, od toga neće biti ništa.

On je rekao da se razgovori mogu nastaviti i da Etihad može da pomogne oko restrukturianja Jata da bi postao profitabilna firma.

"Rano je za konačnu objavu, ali smo uzbuđeni zbog budućnosti i radujemo se istraživanju mogućnosti za mnogo dublje strateško-komercijalno partnerstvo sa Jatom".

Direktor JAT-a Velibor Vukašinović kaže da su dobili obećanje od Vlade da će socijalni program biti produžen za mesec dana i da Jat može da smanji broj radnika, jer ima dosta ljudi pred penzijom.

Kako je rekao, Jat nema dovoljno aviona za punu sezonu, ali prema straškoj odluci biće nabavljena dva aviona ATR 72 i erbas 319 da bi Jat u punoj sezoni imao 14 aviona i to će biti dovoljno.

Avikompanije Etihad i Jat potpisali su 15. aprila ove godine ugovor o saradnji kroz zajedničke letove i prodaju karata.

Etihad, jedna od najbrže rastućih aviokompanija u svetu, osnovana je 2003. godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ima vlasničke udele u avikompanijama Er Berlin, Er Sejšeli, Virdžin Australija i Er Lingus.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još