Laka nafta 74,08, a „brent“ 74,10 dolara

Poslovanje na svetskim robnim berzama obeleženo je u četvrtak blagim povećanjem cena nafte posle izveštaja o padu zaliha benzina u SAD. Američka laka nafta na berzi u Njujroku košta 74,08 dolara po barelu, a evropski „brent“ u Londonu 74,10 dolara. Cene nafte se ove sedmice kreću u uskom rasponu dok trgovci prate da li će se sukob na Bliskom istoku odraziti na ostale zemlje u tom regionu bogate naftom. Blagom jačanju cena doprineo je izveštaj statističke službe američkog Ministarstva energetike o padu zaliha benzina protekle sedmice za 3,2 miliona, na 211 miliona barela, što je svega 500.000 barela više nego u ovo vreme lane. Proizvodnja tog goriva u rafinerijama u SAD takođe je smanjena i sada iznosi prosečno 9,1 miliona barela dnevno, dok se prosečna tražnja protekle četiri sedmice kretala 9,6 miliona barela na dan, 1,8 odsto više nego u ovo vreme lane.
Istovremeno, američke zalihe sirove nafte ostale su nepromenjene na 335,5 miliona barela ili 12,4 miliona barela više nego prošle godine, dok su zalihe dizela i lož−ulja povećane za 800.000 na 131,9 milion barela i sada su 4,6 miliona barela veće nego u istoj lanjskoj sedmici. Italijanska naftna kompanija „Eni“ je saopštila da je zbog napada pobunjenika na postrojenje u Nigeriji znatno smanjena prerada nafte u tom pogonu. „Enijeva“ filijala „Adžip“ u Nigeriji eksploatiše oko 200.000 barela nafte na dan. Učestali napadi pobunjenika na naftna postrojenja u regionu delte reke Niger, gde su locirana najveća naftna polja u Nigeriji, od početka godine umanjili su za 20 odsto proizvodnju nafte u toj zemlji od oko 2,5 miliona barela dnevno. Nigerija je jedina afrička članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), čiji je predsednik Edmund Daukoru izjavio da će zbog nasilja na Bliskom istoku kartel možda sačekati „pravo vreme“ za svoj sledeći samit.
U izjavi Rojtersu u Libiji, pre nego što otputuje u Iran u okviru posete zemljama OPEC, Daukoru je ocenio da bi kartel definitivno trebalo da održi „važan“ sastanak koji bi predstvljao prvo okupljanje šefova država i vlada zemalja članica te organizacije od 2000. OPEC, koji obezbeđuje više od jedne trećine nafte na svetskom tržištu, nagoveštava ovakav samit od prošle godine. Skup 2000. u Karakasu održan je prvi put posle 1975.

Pogledajte još