Češka: Nečas dao ostavku, pala vlada

0

Premijer Češke Petr Nečas podneo je ostavku predsedniku Zemanu, čime, po Ustavu, pada i cela vlada u čijem su sastavu do sada bile tri stranke desnice i centra.

Premijer je prinuđen da ode zbog skandala s korupcijom poslanika izloupotrebom Vojne obaveštajne službe, u vezi s čime je uhapšena i optužena i njegova dugogodišnja ljubavnica – šefica njegove kancelarije Jana Nađova.

Predsednik Zeman je ostavku prihvatio i poverio premijeru i vladi u ostavci da vode zemlju do imenovanja novog premijera i vlade.

“Uvek sam vas poštovao i, iako smo imali različite stavove o važnim i nevažnim stvarima, uvek sam vas pažljivo slušao. Želim vam više lične sreće”, kazao je Zeman.

Nečas je prethodno popodne podneo ostavku na funkciju šefa stranke isaopštio da će ostati samo običan poslanik do vanrednih iliredovnih parlamentarnih izbora maja iduće godine, a zatim će se povući iz politike.

Naredni koraci predsednika Zemana biće presudni za to da li će Česi u jesen na vanredne parlamentarne izbore – na čemu insistira opoziciona levica, pre svega Češka socijaldemokratske stranka kojoj ankete daju sve šanse za izbornu pobedu, ili će zemlju do vanrednih izbora voditi stara koalicija samo s nekim drugim premijerom ili će to možda biti službena, činovnička vlada.

“U petak, subotu i možda i nedelju primiću redom lidere parlamentarnih stranaka”, kazao je danas Zeman.

Do tada stranke treba da se konsultuju o varijantam raspleta krize posle jednog od najgorih skandala na češkoj političkoj sceni.

Policija je prošlog četvrtka, posle racije u sedištu Vlade, nekoliko državnih preduzeća i kod moćnih lobista, uhapsila osmoro bivših poslanika, premijerovu glavnu saradnicu – Nađovu, isadašnjeg i bivšeg šefa Vojne obaveštajne službe. Ta služba je pristala da nelegalno, na zahtev Nađove, prati suprugu premijera sa kojom se Nečas razvodi.

Policija je pola godine prisluškivala telefon Nađove i u spisu su i njihovi najintminiji razgovori i SMS-poruke.

Tužilac Ivo Ištvan rekao je da nisu isključena dalja hapšenja i optužbe, zato što je Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala, pokušavajućo da nađe dokaze protiv dvojice najmoćnijih lobista u Češkoj, slučajno otkrila zloupotrebe i korupciju među političarima i visokim državnim činovnicima.

Policija je pretresom na 31 mesu širom Češke našla i zaplenila više od šest miliona kruna u gotovini i desetine kilograma zlata, od čega svi optuženi peru ruke i tvrde da nisu njihovi.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.