Tahiri: Nema napretka, Beograd kriv

Tahiri tvrdi da za to krivicu snosi srpska strana.

Prema njenim rečima, najveća prepreka oko telefonije je to što, mada srpska strana prihvata da Kosovo dobije međunarodni pozivni broj za fiksnu telefoniju, Beograd insistira da Srbija bude ta koja će to zatražiti za Kosovo od Međunarodne telekomunikacione organizacije (ITO).

Edita Tahiri je rekla da Kosovo to odbija zato što smatra da "Priština treba to da zatraži kao država" a u tome Evropska unija treba da pomogne. Prema njenim rečima, ako bi to trebalo da učini neka druga država, onda bi Priština najviše volela da to bude Albanija.

Tahiri je dodala da je bilo razmimoilaženja i oko dodele dozvole operatoru mobilne telefonije na Kosovu i prištinska strana je Beogradu predočila da u skladu s kosovskim zakonima nije moguće da se direktna dozvola da mobilnom operatoru.

U tom cilju se mora objaviti međunarodni tender i onda će se na temelju ponuda raznih kompanija dodela dati onom ko bude najbolji, rekla je ona.

Potpredsednica vlade u Prištini je dodala da je, kada je reč o energetici, ceo proces priveden blizu okončanja, ali je na poslednjem sastanku danas popodne srpska strana izašla sa zahtevom koji do sada uopšte nije bio pominjan. Kako smatra Edita Tahiri to nije u skladu s evropskim standardima i ceo postupak vraća unazad.

Ona je rekla da insistira na "evropskim standardima" u tom sektoru i tvrdi da je srpska strana kriva što nema dogovora jer navodno Beograd na sastanke dolazi nepripremljen.

"Iako smo se dogovorili da uspostavimo međudržavne odnose na polju energije, srpska strana je zahtevala da dozvolu za snabdevanje i distribuciju elektroenergije dobije (srpska) javna kompanija", rekla je Tahiri, navodeći da je to glavna tačka sporenja u području energetike.

To po rečima Edite Tahiri nije moguće jer kosovski zakoni dozvoljavaju da deluje samo jedno javno preduzeće za snabdevanje i distribuciju elektroenergije.

Ona je dodala da 2015. tržište elektroenergije u jugoistočnoj Evropi treba da se potpuno liberalizuje po evropskim standardima i da se tržište sasvim otvori za sve kompanije. Treba biti samo strpljiv pa će se onda odrediti i snabdevač i distributer struje, rekla je ona.

"Ima napretka, ali ne i dogovora", rekao je danas šef pregovaračkog tima Beograda ministar Rasim Ljajić nakon gotovo šest sati pregovora sa prištinskom delegacijom u Briselu.

Ljajić je istakao da je kosovska strana odbila kompromisne predloge u vezi sa međunarodnim pozivnim brojem za Kosovo i srpskim mobilnim operaterima za zajednicu srpskih opština.

Edita Tahiri je navela da je danas u Briselu trebalo da se održi i runda pregovora o pravosuđu, ali je rekla da srpska strana nije došla na ove pregovore iako je to bilo dogovoreno na kraju runde prošlog petka.

Na opasku da je srpska strana najavila da će sutra doći tim Beograda na pregovore o pravosuđu i policiji, ona je ponovila da je danas trebalo da se održe pregovori o pravosuđu a sutra i o policiji.

Bilo je zakazano za jutros u 10 sati, ako nisu mogli da dođu, trebalo je da jave", rekla je Tahiri i navela da će u Briselu ostati i sutra i da će s Vulinom razgovarati o policiji i organizaciji lokalnih izbora u srpskim opštinama. Tahiri je, uprkos svemu, izrazila nadu da će se dve strane uskoro sporazumeti.

Tahiri je dodala da je prištinsku stranu posrednik EU obavestio da pregovora danas neće biti o pravosuđu.

Ona je potvrdila da će sutra biti nastavljeni pregovori o policiji i bezbednosti i rekla da se razgovara i ulozi OEBS-a u održavanju lokalnih izbora na Kosovu.

Tahiri je istakla rešenost vlade u Prištini da radi na rešavanju svih tih pitanja rekavši da se želi rešenje do četvrtka kad će se premijeri dve strane i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastati da bi došlo do konačnog dogovora o svim pitanjima.

Ona je dodala da bi to doprinelo miru i stabilnosti u regionu i to povrh zainteresovanosti da se dobije bolja perspektiva pridruživanja Evropskoj uniji.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još