Hapšenje Milana Beka zavisi od izjava 50 svedoka

Specijalni tužilac je, u istrazi koja je pokrenuta u petak hapšenjem osmoro osoba osumnjičenih za nezakonitu prodaju akcija „Luke“, naredio finansijsko veštačenje i saslušanje skoro 50 svedoka koji su bili uključeni u prodaju akcija 2005. godine.

Istraga je počela saslušanjem osumnjičenih, među kojima su bivši ministar Predrag Bubalo, tadašnji rukovodioci Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda i bivši direktori „Luke Beograd“. Posle njih, počinje saslušanje svedoka koji su bili upućeni u detalje prodaje akcija „Luke“. Istovremeno, specijalni tužilac naložio je i finansijsko veštačenje kojim bi trebalo da se utvrde tada obavljene novčane transakcije. Ukoliko svedoci i veštačenje ukažu na direktnu vezu Beka i Miškovića i osmoro uhapšenih u petak, koja je dovela do obaranja cene akcija „Luke“, naravno da će postupak biti pokrenut i protiv njih dvojice. U tom slučaju, Beko će biti uhapšen, a protiv Miškovića, koji je već u pritvoru, biće podneta krivična prijava“, kaže naš izvor.

Dvojici biznismena prijave ne prete samo zbog nezakonite kupovine akcija, već i zbog poslovanja nakon preuzimanja kompanije.

Beko je u policiji već dva puta saslušavan - jednom zbog kupovine akcija, drugi put zbog kasnijeg poslovanja. I Mišković je zbog „Luke“ jednom saslušavan u Centralnom zatvoru. Ono što je sporno u tom delu jeste sumnja da su njih dvojica, kao suvlasnici, nezakonito izvlačili kapital iz „Luke“ i prenosili ga na svoja druga preduzeća“,kaže naš izvor. On objašnjava da je Beko u „Luci“ imao 50 odsto kapitala, dok je Mišković svoj deo najpre prebacio na dvoje dece i saradnicu Ivanu Veselinović.

Akcije koje su se vodile na sina i ćerku, Mišković je kasnije kompletno prebacio na Ivanu Veselinović. Međutim, to prebacivanje nije ispraćeno i novčanom transakcijom, odnosno plaćanjem“, tvrdi naš izvor.

On navodi i da je hapšenje osmoro osumnjičenih početak akcije na razotkrivanju mahinacija u „Luci Beograd“, a da je suma od 5,7 miliona evra, za koju je podneta krivična prijava, najmanji deo zloupotreba u ovoj kompaniji. “Blic” juče nije uspeo da dobije komentar Milana Beka povodom istrage o privatizaciji „Luke Begrad“ jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Izvor: Blic

Pogledajte još