Pretresi stanova i masovna privođenja u Turskoj

0

Turska policija privela je danas više desetina ljudi izvršivši upad u njihove domove, kao i u dve medijske redakcije u okviru koordinirane akcije koja je izvršena u celoj zemlji posle tronedeljnih protesta protiv režima.

Policija je pretresla stanove oko 90 članova Socijalističke partije potlačenih, male levičarske grupe koja je bila veoma aktivna tokom protesta u parku Gezi u Istanbulu, saopštila je Advokatska komora u Istanbulu, prenela je agencija AFP.

Vlasti su takodje organizovale pretres prostorija dnevnika Atilim i novinske agencije Etkin, a u Ankari je uhapšeno 30 osoba i još 13 u Eskisehiru na severozapadu zemlje.

Prema turskom zakonu privedeni mogu da budu zadržani u pritvoru četiri dana pre nego što budu prosledjeni na sudjenje ili oslobođeni.

Demonstracije u Turskoj traju od 31. maja, a protest zbog izgradnje tržnog centra na mestu parka u centru Istanbula pretvorio se u medjuvremenu u opštu antirežimsku pobunu u kojoj su četiri osobe izgubile život, dok je više desetina povređeno.

Izvor: blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.