Prve informacije o Filmskom festivalu u Sopotu

Ovogodišnji SOFEST biće održan od 2. do 6. jula! Domaći filmovi se opet takmiče za nagrade...

Pripreme ovogodišnjeg, 38. SOFEST-a (odnosno drugog po redu od kada je osnivač Grad Beograd) ulaze u završnu fazu. Za sada, već se zna datum održavanja ove filmske manifestacije u beogradskoj opštini Sopot - to je period od 2. do 6. jula.

Kako se navodi u saopštenju organizatora Festivala, Direkcija FEST-a se početkom maja obratila svim producentima brojnih domaćih filmova, snimljenih u poslednjih godinu dana, sa pozivom za učešće na ovogodišnjem SOFEST-u, posebno i u smislu mogućeg završetka montaže i obrade više novih filmova". Rok za odgovore/potvrde učešća je upravo istekao, a od tih "brojnih filmova" prijavljeno je 10 filmova, ali, kako se navodi, "veći broj filmova koji su odgovorili neće biti završeni do početka jula"

Inače, Filmski festival u Sopotu, tzv. SOFEST, takmičarski je festival domaćih igranih filmova, snimljenih u periodu od jula 2008. do juna 2009. godine, koji će se boriti za 6 zvaničnih nagrada: za najbolji film, režiju, scenario, žensku i mušku ulogu, o kojima će odlučivati tročlani žiri, a da izabere svog favorita i dodeli mu statuetu "Sloboda" imaće priliku i žiri publike. Sve nagrade prate i novčani iznosi, pored statuete SOFEST-a, a svaki prikazani film će dobiti i nadoknadu za učešće u rasponu od 1.000 do 2.000 evra. 

Ovogodišnji odbor Festivala čine Gorica Mojović, predsednik, Neda Arnerić, Vesna Ječmenica, Suzana Marković i Bogdan Zlatić.

Dok iščekujete (ili ne) ovogodišnji SOFEST podsećamo vas kako je bilo na prošlogodišnjem otvaranju ovog Festivala.

Katarina Milovanović

Pogledajte još