Podrška Grčke, lopta u dvorištu EU

0

Grčka snažno podržava dodeljivanje datuma Srbiji, poručio predsednik Papuljas. Odluka EU može biti prekretnica za Srbiju, poručio predsednik Nikolić.

Predsednik Grčke Karolas Papuljas boravi u poseti Beogradu, gde se prvo sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Papuljas je poručio da Grčka snažno podržava dodeljivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

“Čvrsto podržavamo proces uključenja Srbije u EU i neposredno dodeljivanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora”, izjavio je Papuljas na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Nikolićem.

On je ocenio da su odnosi dveju zemalja “izvanredni”, ali da postoji značajan prostor za njihovo dalje unapređenje.

“Iskrena, stabilna i plodna saradnja naše dve zemlje predstavlja simbol za stabilnost i blagostanje Balkana i cele Evrope”, rekao je grčki predsednik.

“Naše dve zemlje predstavljaju značajan faktor stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi”, ocenio je on i dodao da će uključenje Srbije u EU znatno doprineti razvoju regiona.

Papuljas je zahvalio Nikoliću na stalnoj podršci Srbije kada je reč o kiparskom pitanju i dodao da je s predsednikom Srbije razgovarao i o unapređenju bilateralnih odnosa i o jačanju političkih, kulturnih i ekonomskih veza, procesu evrointegracija i pitanju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

Grčka, prema njegovim rečima, ima iskrenu nameru da rešenje za pitanje imena severnog suseda bude što pre pronađeno, jer je to u skladu sa politikom dobrosusedskih odnosa koja je, kako je istakao, i glavni preduslov za budućnost svih zemalja kandidata za članstvo u EU.

Predsednik Srbije izjavio je da je Beograd učinio sve da ispuni uslove za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i da očekuje odluku koja će biti prekretnica u istoriji zemlje.

“Srbija je učinila sve da ispuni uslove koji su pred nju postavljeni i sada je lopta u evropskom dvorištu. Na raskrsnici stojimo mirni jer znamo da smo odgovorni i iskreni ljudi prema Evropi i prema sebi”, rekao je Nikolić posle susreta s predsednikom Papuljasom.

Nikolić je ocenio da će odluka lidera EU o datumu za Srbiju biti znak da li je Srbija poželjna da bude deo evropske porodice ili nije.

“Mi znamo da je Grčka kao naš prijatelj potpuno uz nas. Očekujemo da naše prijateljstvo prema nekim drugim članicama bude uzvraćeno, tako što će Srbija imati mogućnosti da obezbedi svojim građanima bolji život i nadu u bolju budućnost”, poručio je predsednik Srbije.

On je naveo da su saradnja Grčke i Srbije na visokom niovu, da je ta zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiju, ali da postoje značajne mogućnosti za unapređenje i povećanje obima robne razmene, na čemu će se raditi u budućnosti.

Prema njegovim rečima, nakon dobijanja datuma za početak pregovora Srbija će biti još atraktivnija destinacija, ne samo za proširenje postojećih kapaciteta saradnje, već i za nove investicije.

Predsednici Srbije i Grčke razmenili su ordenje za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje. Nikolić je Papuljasu u Palati Srbija uručio oreden Orden Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Grčke, a Papuljas Nikoliću Orden Velikog krsta reda spasitelja, ustanovljen 1829. godine kao prvi istaknuti orden za izuzetnost u Grčkoj.

Papuljas će se kasnije danas sastati i s premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, a tokom dvodnevne posete razgovaraće i s patrijarhom srpskim Irinejom, najavila je Ambasada Grčke.

Kako je najavljeno iz Ambasade Grčke, posle razgovora sa Dačićem i Stefanovićem Papuljas će uveče biti gost na zvaničnoj večeri koju će u njegovu čast prirediti predsednik Nikolić.

Papuljas će sutra, u okviru dvodnevne zvanične posete Srbiji, prisustvovati Grčko-srpskom poslovnom forumu, u čijoj organizaciji učestvuje i Ambasada Grčke, a koji će biti održan u Hotelu “Hajat”. Nakon toga, Papuljas će se sastati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Predsednika Papuljasa će tokom posete Srbiji pratiti zamenik ministra obrazovanja, vera, kulture i sporta Kostas Cavaras, pomoćnik ministra spoljnih posllova Dimitris Kurkulas, kao i generalni sekretar za međunarodnu ekonomsku saradnju i razvojnu saradnju Ministartstva spoljnih poslova Panagiotis Mihalos, saopštila je Ambasada Grčke u Beogradu.

Papuljas je u Beograd doputovao sinoć, a na aerodromu ga je dočekao ministar kulture Bratislav Petković.

Papuljas je uoči posete u intervjuu “Politici” rekao da Grčka smatra da “Srbija ima pravo da očekuje početak pristupnih pregovora krajem juna” pošto to, kako je rekao, nalažu “istorijski sporazum sa Kosovom od 19. aprila, ali i pohvalni napori srpske vlade za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU”.

Izvor: B92, agencije

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.