DS traži ostavku Obradovića

Polaganje tog testa je odloženo za sutra jer je upisna komisija došla do fotokopije rešenja jedne od kombinacija zadataka.

"DS zahteva ostavku Žarka Obradovića. Ukoliko je sam ne podnese i ukoliko ne oseća odgovornost za ovo, DS zahteva od Vlade Srbije da ga smeni", rekla je portparolka DS Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare.

Ona je ocenila da je to "nezapamćen skandal" kojim je poručeno da se vredan rad ne isplati, da posao prosvetnih radnika nije važan i da će diplome imati deca čiji roditelji to mogu da im kupe.

"Zbog čega bismo očekivali drugačiji odnos države, kada imamo predsednika (Srbije Tomislava Nikolića) koji ima fakultetsku diplomu za koju nije utvrđeno kako ju je stekao?", rekla je Aleksandra Jerkov.

Ona je navela da su se testovi matematike za današnji ispit prodavali na ulici, što je "težak kriminal" i zatražila da se utvrde i sve okolnosti jučerašnjeg polaganja testa iz srpskog jezika u okviru male mature.

"Predlažemo da se ubuduće testovi štampaju kao glasački listići i da ceo proces bude transparentan", dodala je portparolka.

Funkcioner DS Miodrag Stojković je ocenio da je bruka i za Ministarstvo, ali i za celu zemlju to što su "procureli" testovi iz matematike koji su, kako je naveo, prodavani za od 2.000 do 9.000 dinara.

"To je degradacija našeg obrazovanja. Više od 70.000 dece i oko 1.200 odraslih u okviru programa 'Druga šansa' spremalo se danas za polaganje male mature. Zbog ovakvih stvari padaju vlade", dodao je on.

Ministar Obradović je rekao da testovi iz srpskog nisu procurili i najavio da će proces štampanja testova za sutrašnje polaganje čuvati policija.

Mala matura se polaže već tri godine, a do sada nijednom nije odložena. Ipak, i prošle godine su postojale informacije u javnosti da su se testovi prodavali po školama za 1.000 dinara, kao i da su kačeni na Fejsbuk.

Dva dana nakon polaganja testova, nekoliko roditelja je tvrdilo da su se ispred škola prodavali testovi iz matematike, uprkos strogom čuvanju, i to za 1000 dinara.

Prijave o preprodaji testova su se odnosile na beogradske osnovne škole "Braća Baruh" i "Rade Drainac", a stigle su od direktora jedne škole, roditelja i jedne novinarke. Tužilaštvo je tada najavilo da će policija proveriti tvrdnje i da će biti utvrđeno da li je došlo do propusta prilikom polaganja testova, ali rezultati istrage nikada nisu bili objavljeni. U tužilaštvu je rečeno da je pretkrivični postupak pokrenut, a najavljeno je i pokretanje krivičnog postupka.

Tada je ministarstvo odlučila da se test iz matematike ne ponavlja.

Izvor:B92, agencije

Pogledajte još