Malinari postigli dogovor s predstavnicima Vlade Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas treba da razgovara sa predstavnicima hladnjača i da im preporuči da otkupna cena kilograma malina bude 250 diinara.

Vukajlović je Agenciji Beta kazao da su se to predstavnici malinara Srbije dogovorili na današnjem sastanku s Vučićem i s ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem.

On je naglasio da su na tom sastanku u Vladi dogovorili i da malinari ne plate đubrivo iz robnih rezervi uzeto 2012. godine, i da se povuče "sramna" uredba o oporezivanju malinara sa 46 odsto.

Po njegovim rečima, to je potvrđeno saopštenjem Vlade, poslatom medijima.

Dogovorili su se i da formiraju zajednički tim predstavnika malinara,  kabineta prvog potpredsednika Vlade i Ministarstva poljoprivrede, koji će utvrditi eventualne nepravilnosti tokom otkupa malina.

"Vučić će danas pozvati hladnjačare da im preporuči da nam izađu u susret s cenom od 250 dinara za kilogram, jer mu zakon ne dozvoljava da ih natera. Ako se to ne desi, mi ćemo pozvati proizvođače malina da izađu na ulice, ali mislim da će da cena biti ta"
, kazao je Vukajlović.

Predsednik saveza "Srpska malina" je dodao da su malinari na sastanku dobili uveravanje da će maline "u vrlo kratkom roku" biti proglašene za strateški proizvod Srbije, jer ta roba u velikoj meri doprinosi suficitu izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Malinari su prošle sedmice zatražili da ovogodišnja otkupna cena kilograma malina bude 250 dinara ili 2,2 evra, dok su otkupnu cenu koja im je nuđena, od 135 dinara za kilogram, ocenili kao "neprimerenu i ponižavajuću".

Tada su najavili da će, ukoliko se ne reše probleme malinara, prvo početi štrajk glađu od 48 sati, a, ako i to ne uspe, 26. juna će pozvati sve malinare iz Srbije da izađu na ulice.

Procenjuje se da ovogodišnji rod malina u Srbiji neće preći 30.000 tona, dok je prošlogodišnji bio 37.000 tona, a otkupna cena do 170 dinara za kilogram.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još