Novi oblik protesta u Turskoj: Stojiš i ćutiš

Prvi takav protest, kako prenosi agencija AP, održan je u ponedeljak uveče kada je umetnik Erdem Gunduz više od pet sati stajao na centralnom istanbulskom trgu Taksim zureći u portret Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države. Na kraju, policija je prišla i uhapsila ga kao i mnoge druge koji su mu se pridružili mirno protestujući.

Perfomans umetnika Erdema Gunduza ubrzo je nazvan "stojeći čovek". Njegov čin drugi su počeli da kopiraju u Istanbulu i drugim turskim gradovima, a izazvao je ogroman broj komentara na društvenim mrežama.

U međuvremenu agencija AP je prenela da je turski premijer danas izjavio da će povećati ovlašćenja policije u intervencijama, braneći poteze tokom gušenja demonstracija.

Advokatska komora u Istanbulu saopštila je da je danas usledilo i masovno hapšenje i pretres stanova oko 90 članova Socijalističke partije potlačenih, male levičarske grupe koja je bila veoma aktivna tokom protesta u parku Gezi.

Vlasti su takođe organizovale pretres prostorija dnevnika Atilim i novinske agencije Etkin, a u Ankari je uhapšeno 30 osoba i još 13 u Eskisehiru na severozapadu zemlje.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.