Erdogan: Pobedili smo

Policija je uhapsila više desetina demonstranata, u cilju suzbijanja nemira koji su trajali skoro tri sedmice, javio je AFP.

Posle sukoba izazvanih proterivanjem demonstranata iz Parka Gezi, opozicione snage su pokušale da se pregrupišu i policija je od tada vodila samo sporadične borbe s manjim grupama demonstranata širom zemlje, prenela je francuska agencija.

Preko noći, policija u prestonici Ankari je na kratko bacila suzavac i koristila vodene topove protiv demonstranata koji su bacali kamenice i krili se iza improvizovanih barikada, a nije bilo izveštaja o nekim drugim sukobima.

S obzirom na to da su protesti izgubili na intenzitetu, Erdogan je rekao da je on prebrodio krizu, viđenu kao najveći izazov do sada njegovoj deset godina dugoj vladavini.

"Naša demokratija je ponovo stavljena na probu i iz toga smo izašli pobednički", rekao je premijer članovima svoje vladajuće partije Pravde i razvoja (AKP), dobivši gromke aplauze.

"Narod i vlada AKP je onemogućila zaveru... koju su planirale izdajice i njihovi strani saučesnici", rekao je Erdogan, ubeđen da je oluja prošla i da neće biti ponovnih protesta, piše AFP.

Erdogan je upozorio da od sada "nećemo imati nikakvu toleranciju prema ljudima ili organizacijama koje sprovode nasilje".

Turski premijer je pretrpeo velike kritike zbog načina na koji se postavio prema demonstrantima, s SAD i drugi zapadni saveznici oštro su osudili upotrebe prekomerne sile prema demonstrantima, podsetila je francuska agencija.

Premijer ja kazao da je policija "uspešno položila ispit demokratije" odgovorivši na nerede, i najavio je da će povećati moć policije. Njegovi komentari usledili su nakon što je policija pretresla domove širom zemlje i privela više od 100 demonstranata, preneo je AFP.

Od početka izbijanja sukoba povređeno je skoro 7.500 ljudi.

Turski evropski saveznici osudili su Erdoganove postupke tokom krize i više puta ga pozvali da poštuje pravo demonstranata pozivajući da prekine sa prekomernom upotrebom sile. Evro-parlamentarci su otkazali posetu Ankari.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je šokirana policijskim nasiljem, dok je ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio da Turska, dugogodišnja nada Evropske unije, "šalje pogrešnu poruku" Evropi.

Park Gezi je trenutno zatvoren i obezbeđuje ga policija, koja je zabranila okupljanje demonstranata i na obližnjem Trgu Taksim.

Demonstranti u Turskoj posle višednevnih nasilnih sukoba s policijom i zabrana okupljanja pribegli su novom obliku protesta - stoje mirno i ćute.

Pogledajte još