Žena funkcionera Treće Srbije dobila 2,9 miliona dinara na konkursu

Ovo udruženje osnovano je 15. novembra prošle godine, nešto više od mesec dana posle prekomponovanja vlasti u Novom Sadu, nakon kog je politička grupacija njenog supruga dobila resor kulture na upravljanje.

Članica Gradskog veća zadužena za kulturu Milanka Brkić, inače funkcionerka Treće Srbije, kaže da su rezultati konkursa zapravo prosek bodovanja devet članica komisije, i navodi da datum osnivanja udruženja nije kriterijum kojim su se rukovodili.

"Kulturno društvo 'Zrak' imalo je dobar projekat koji podrazumeva radionice za decu na mađarskom jeziku koje će se održavati do kraja tekuće godine. Nijednim aktom datum osnivanja udruženja nije propisan kao kriterijum na osnovu kog se donosi odluka o finansijskoj podršci projektima", navodi Brkićeva.

Danijel Kulačin, suprug Teodore Paracki i sekretar odborničke grupe kojoj pripada Brkićeva, kaže za 021 da ne vidi problem u podeli sredstava, navodeći da nije član komisije koja je odlučivala o spornoj raspodeli novca poreskih obveznika.

"Koliko sam informisan rezultati predmetnog konkursa plod su zajedničkog rada devet članova Komisije. Mađarsko kulturno društvo 'Zrak', čiji je moja sadašnja supruga član i zastupnik, a dodajem da u trenutku konkurisanja nismo bili u braku, učestvovalo je na konkursu", kaže za Novosadski informativni portal sekretar Treće Srbije.

Satanizacija

Kulačin smatra da ga "mediji satanizuju", navodeći da se "dosad niko nije na ovaj način bavio konkursima na kojima su novac dobijali supružnici Sonja Liht i Milan Nikolić, ili Miljenko Dereta i njegova žena Dubravka Velat".

"Neverovatno je da niko od medija nije tražio informaciju o sadržajima projekata, već a priori samo na bazi toga ko je aplicirao, donose konačni sud i u javnosti stvaraju sliku da se vrši nekakva netransparentna raspodela javnih sredstava u kulturi", navodi Kulačin.

Podsetimo, udruženje "Centar za razvoj Šajkaške", čiji je zastupnik upravo ovaj funkcioner, na konkursu je dobilo čak 4,5 miliona dinara za svoj projekat. Kulačin podvlači da tu "nema problema".

"Da li ja kao istoričar i Srbin poreklom iz Šajkaške oblasti, na 250. godina od osnivanja Šajkaškog bataljona, sa projektnom idejom koja podrazumeva ozbiljno obeležavanje ovog značajnog jubileja, imam pravo da učestvujem na javnom konkursu?",
pita se funkcioner.

"Petefi" dobio deset puta manje

Udruženje "Zrak" (Napsugár) je potpuno nepoznato u mađarskim krugovima, pa je nemoguće bilo proveriti da li su od novembra prošle godine uopšte imali projekte. Na adresi udruženja u Dimitrija Avramovića 7 nije prijavljen nijedan telefon.

S druge strane, interesantno je da je tradicionalno Kulturno-umetničko društvo novosadskih Mađara "Petefi Šandor" na istom konkursu predložilo više od 50 projekata, ali im je odobreno samo pet, u iznosu od 300.000 dinara.

Gradska ministarka za kulturu Milanka Brkić kaže za 021 da je prilikom podele sredstava uzeto u obzir da je "Petefi" prošle godine dobio 2,5 miliona dinara od grada. Ona objašnjava da je tu informaciju prosledila članicama komisije i veruje da je to "uzeto u obzir".

(Izvor: 021.rs )

Pogledajte još