Ministarstvo: Test nije provaljen

Posle celodnevne zbrke oko polaganja "male mature", Blic je izvestio da je i rezervni test iz matematike objavljen, i to na internetu.

Predsednik Upisne komisije Zoran Kostić je rekao za B92 da nema saznanja da je neko ponovo, pre vremena, objavio zadatke iz matematike.

Kaže da će, ukoliko se ispostavi da je to tačno, Ministarstvo ujutro izdati saopštenje i da će se tada znati kako će dalje postupati.

Blic je izvestio da je i novi, rezervni test objavljen, i da sadrži 30 zadataka koji su veoma slični prvobitnim verzijama testa, od kojih se 20 bira za završni ispit.

Osmaci koji su imali u rukama navodni rezervni test i večeras ga predali redakciji Blica tvrdili su, prenosi ovaj list, da je sadržaj tog testa oko 19 sati počeo da kruži internetom i da su do njega mogli da dođu svi zainteresovani đaci.

Međutim, Ministarstvo je večeras saopštilo da je reč o testovima koji su ranije korišćeni i već su poznati. Potvrdu toga Ministarstvo je dobilo od direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa, navedeno je u saopštenju.

Učenici osmih razreda test iz matematike nisu polagali danas, već je to odloženo za sutra, jer su rešenja na prevaru otkrivena. Javljeno je da policija nadgleda štampanje testova za sutra.

Zbog na prevaru otkrivenih i objavljenih testova DS i Nova stranka zatražili su danas ostavku ministra prosvete Žarka Obradovića. Testovi su bili tema i današnje sednice Skupštine Srbije.

Na polaganju prijemnog testa iz srpskog u OŠ "Sveti Sava" u Pirotu đacima su greškom podeljeni pogrešni testovi, kombinacija broj 2 umesto kombinacije broj 1.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.