Brži i od lokomotive: Pogledajte najopasniji bicikl na svetu (VIDEO)

Britanski pronalazač Kolin Furc (32) napravio je verovatno najopasniji bicikl, koji može da juri i do 80 km/h. Vlasnik tri Ginisova rekorda, modifikovao je stari bicikl prijateljeve majke pa ga produžio kako bi vozač bio na sigurnoj udaljenosti od vrućine mlaznog motora.

"Na brzinama do 55 km/h prilično je prijatan za vožnju, ali kasnije sve počinje da se trese pa ga je neverovatno teško kontrolisati. Kao da ima sopstveni mozak", rekao je Furc.

Međutim, kao što se vidi u videu, on i njegovi pomoćnici ne nose kacige ni zaštitnu odeću.

Na razvoju ovog bicikla radio je četiri meseca, pre nego što ga je testirao na lokalnoj pisti. Ugradili su pulsirajući mlazni motor, koji je Šveđanin Martin Viberg patentirao još početkom 20. veka.

Nemački naučnik Pol Šmidt je napravio određene izmene ranijih patenata i uz podršku nemačkog vazduhoplovstva 1933. projektovao operativni pulsirajući mlazni motor. Na temelju tog projekta napravljen je motor AS-014 koji je integrisan u bombu V-1. Ovo je vrsta motora u kojem se sagorevanje odvija u pulsevima.

Furcov opasni bicikl nije prvi takve vrste. Rumunski naučnik Raul Oaida tri godine je radio na svom biciklu kojeg je testirao u januaru.

Izvor: b92

Pogledajte još