File: Licitacija datumima za Srbiju neozbiljna

Neposredno pre slanja izveštaja o Srbiji, File nagoveštava šta će se u njemu naći i ističe da je Evropska komisija već dala preporuku da otpočne proces pregovora za stupanje Srbije u punopravno članstvo.

"U pripremi odluke Evropskog saveta, visoka predstavnica i potpredsednica Evropske komisije Ketrin Ešton i ja poslaćemo pismo državama članicama EU u kome ćemo sumirati kako se sprovodi primena sporazuma postignutog u aprilu i kakvo je stanje na planu reformi. Već je očigledno da je Srbija preduzela ozbiljne napore u procesu dijaloga koji se vodi između Beograda i Prištine", rekao je File.

Evropska komisija je u svom prolećnom izveštaju već preporučila otvaranje pregovora o pristupanju.

"Evropski savet na kraju ovog meseca može da donese odluku da otvori pregovore o pridruživanju sa Srbijom. I u tom slučaju, ako se odluči da pegovori mogu da budu otvoreni, takođe mogu da se ugovore predviđeni rokovi za održavanje prve međuvladine konferencije. To je, u stvari, ono što se zove datumom", rekao je File.

On je dodao da ne bi želeo da komentriše brojne spekulacije koje se tiču rokova, jer , jednostavno, nije moguće da se prejudicira da li će biti konsenzusa među državama članicama EU i kakvu će oni odluku doneti na predstojecoj sednici Evropskog saveta, koja će biti održana u Briselu.

"Utvrđivanje roka za otvaranje prvog pregovoračkog poglavlja bi, zaista, ulazilo u domen dalekosežnih spekulacija. Ostanimo bliže realnosti. Onda kada Evropski savet bude odlučio o otvaranju pristupnih pregovora za članstvo sa Srbijom i kada pozove Evropsku komisiju da pripremi nacrt pregovaračkog okvira, bićemo u stanju da to ostvarimo u roku od nekoliko nedelja", istakao je File.

On je objasnio da Nacrt pregovaračkog okvira zemlje članice Evropske unije najpre treba da razmatraju, a zatim i da ga usvoje.

"Kada se države članice budu saglasile, pregovarački okvir će biti usvojen na prvoj međuvladinoj konfenciji sa Srbijom, koju sam već pomenuo. Prvo pregovaračko poglavlje može biti otvoreno posle toga, onda kada bude završen analitički pregled pravnih tekovina Evropske unije, poznatiji kao skrining proces", rekao je File.

Izvor: Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.