Rej Alen izborio majstoricu za Majami

Glavni protagonista nesvakidašnje drame bio je Rej Alen koji je, najpre, "trojkom" omogućio Majamiju produžetak, a onda iz slobodnih bacanja na kraju produžetka stavio tačku na vrlo uzbudljiv meč u kojem je San Antonio u finišu regularnog dela prokockao priliku da dođe do pete titule.

Samo tridesetak sekundi pre poslednjeg zvuka sirene Sparsi su imali, činilo se, nedostižnih pet poena viška (94:89). Šampionski prsten bio im je na dohvat ruke, a onda je usledila završnica toliko karakteristična za utakmice NBA lige.

Lebron Džejms je "trojkom" vratio Majami u život (92:94), a onda je Kavaj Leonard pogodio samo jedno od dva slobodna bacanja i prednost San Antonija uvećao na 95:92. Posle tajm auta usledio je poslednji napad Majamija na utakmici iz kog je Alen pogodio šut za produžetak i produžio neizvesnost.

U dodatnih pet minuta košarkaši San Antonija nisu uspeli da se povrate od šoka i aktuelni šampion je izborio pravo na "majstoricu" koja će se igrati u noći između četvrtka i petka, takođe u Majamiju.

Statistički gledano najkorisniji akter utakmice (MVP) bio je prvi as Majamija Lebron Džejms sa 32 koša, 11 asistencija i deset skokova. Vrlo zapažene uloge u pobedničkom timu imali su i Mario Čalmers sa 20 poena, odnosno Kris Boš koji je, uz deset koševa imao i 11 uhvaćenih lopti, dok su na suprotnoj strani prednjačili Tim Dankan i Leonard.

Dankanov učinak iznosio je 30 poena i 17 skokova, a Leonardov 22 koša i 11 skokova. Podbacio je opet Argentinac Emanuel Đinobili koji je utakmicu završio svega devet poena, ali čak osam izgubljenih lopti.

(Tanjug)

Pogledajte još