Islamabad: Na sahrani ubijene 34 osobe

"Broj poginulih je porastao na 34 pošto je sedam osoba koje su bile u kritičnom stanju preminule u bolnici", izjavio je agenciji AFP policijski zvaničnik Tahir Ajub.

U jučerašnjem napadu u gradu Šergar u oblasti Mardan, 145 kilometara severoistočno od Islamabada, ranjene su 43 osobe koje su hospitalizovane.

Među poginulima je i poslanik Imran Kan Mohmand, koji je izabran za poslanika na opštim izborima 11. maja kao nezavisni kandidat, a posle se pridružio partiji nekadašnjeg igrača kriketa Imrana Kana.

Bombaš samoubica napao je okupljene na sahrani jednog bisnismena, vlasnika lokalne benzinske stanice, a policija je saopštila da je meta napada bio Mohmand.

Napad je počinjen u Mardanu koji kontroliše Kanova partija, navodi AP. U policiji kažu da je mogući uzrok napada na Mohmanda činjenica da je ranije on bio povezan s Nacionalnom partijom Avami, poznatoj po tvrdom stavu prema talibanima. Ta partija je kontrolisala provinciju pre nego što je u njoj većinu osvojio Kan u maju.

Kanova partija zalaže se za obustavljanje napada američkih bespilotnih letelica i za održavanje razgovora s talibanima. Za vreme izborne kampanje, ekstremisti nisu napadali Kanovu partiju. Prema evidenciji agencije AFP, Više od 6.000 ljudi je ubijeno u napadima širom Pakistana u poslednjih šest godina.

Izvor: b92

Pogledajte još