Obradović: Novi test iz matematike nije objavljen na internetu

"Navodi pojedinih listova i navodi koji kruže internetom da je objavljen sadržaj teksta iz matematike koji će polagati učenici osmog razreda, nisu tačni", rekao je Obradović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Polaganje testa iz matematike u okviru male mature juče je odloženo za danas jer je upisna komisija došla do fotokopije rešenja jedne od kombinacija zadataka.

Nakon toga pojedini mediji su juče objavili da je poznat i sadržaj novog testa.

Obradović je istakao da je potvrdu da to nije tačno dao i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa.

"Zanimljivo je da smo mi iz ministarstva prvi uočili da postoji falsifikat, na osnovu čega je doneta odluka da se pomeri polaganje testa iz matematike kako bi se obezbedila ravnopravnost sve dece, a doživeli smo da budemo javno prozivani zbog nečega što nije predmet rada ni ministarstva, ni ministra lično, jer mi ne pravimo niti čuvamo, niti distribuiramo testove"
, rekao je Obradović.

On je istakao da je cilj ministarstva da se pronađu i da budu kažnjeni krivci za to što se desilo.

Osmaci će danas polagati od 12 do 14 časova test iz matematike, a imaće 75 odsto potpuno nepoznatih pitanja, dok će 25 odsto zadataka biti delimično poznato.

Osmi razred je završilo 70.385 učenika, a u srednjim školama ima mest za 80.859.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još