Inspektori i Anketni odbor kreću u kontrolu na Kosovo i Metohiju

Predsednik Anketnog odobra Momir Stojanović saopštio je na današnjoj sednici tog skupštinskog tela, formiranog za utvrđivanje malverzacija i kontrolu trošenja bužetskih sredstava u pokrajini u periodu od 2000. do 2012. godine, da će tri tima sastavljena od eksperata, odnosno inspektora iz nadležnih ministarstava i predstavnika Odbora od 24. do 28. juna obaviti prvu kontrolu na terenu.

On je saopštio da se Odbor, nakon što su se Državna revizorska institucija i Poreska uprava proglasile nenadležnim za pružanje ekspertske podrške u kontorli, obratio predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću, a "preko" njega i premijeru Ivici Dacicću i da je odlučeno da se stručna pomoć obezbedi iz resornih ministarstava.

Ekspertski deo tima će se tako sastojati od tri predstavnika bužetske inspekcije, jednog poljoprivrednog inspektora, jednog inspektora iz Ministarstva prosvete i jednog iz Ministarstva zdravlja.

"Od 24. do 28. juna boravićemo u poseti Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu. Prva poseta koncentrisana je na kontrolu iz domena prosvete, druga će biti u oblasti zdravtsva, kulture... a treća je klučna i baviće se trošenjem budžetskih sredstava na velikim infrastrukturnim objektima. Pokrićemo i socijalu i kao i oblast održivog opstnak i povratska izbeglica", objasnio je Stojanović ne precizirajući kada su planirane naredne kontorle.

On je precizirao da se u sastavljanju Predloga plana rada rukovodio visinom budžetskih sredstava i predstavkama građana sa Kosova i Metohije dostavljanih Skupštini u poslednjih 12 godina.

Stojanović je najavio i da će se Anketni odbor baviti trošenjem budžetskih sredstava u RTB "Trepča", kao i utrošenoj nafti i naftnim derivatima na Kosovu i Metohiji u periodu od 2000. do 2012. godine, ističući bojazan od ozbiljnih zloupotreba u toj oblasti.

Na sednici Odbora je predstavljan i niz pitanja koja tri tima treba da prekontorlišu, koja će prevashodno tiču trošnja sredstava u rekonstrukcijama i renovinarnju prosvetnih objekata i Kosovsko-mitrovačkom okrugu (Studentski centar, zgrada Rekotrata, prostorije fakulteta, sportske sale u školama...), kupovine zemljišta, zloupotreba na tenderima, favorizovanja pojedinih firmi u tim projetima i utvrđivanja da li utrošena sredstava odgovaraju izvedenim radovima, kao i da li su za neke investicije uzeta sredstva iz budžeta Srbije i od Unimika.

Prvi tim trebalo bi, prema predlogu, da kontorliše trošneje budžetskih sredstava u Studentskom centru Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, drugi na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i treći u ostalim prosvetno-obrazovnim ustanovama u Kosovsko-mitrovačkom okrugu.

Prema pisanju medija, na Kosovo i Metohiju je u periodu od 2000. do 2012. godine otišlo 2,8 milijardi evra, odnosno 650.000 evra dnevno.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još