Završena saslušanja za Tehnohemiju, osumnjičeni zadržani u pritvoru

0

U tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je saslušanje tri osobe osumnjičene za malverzacije pri privatizaciji beorgadskog preduzeća Tehnohemija, nakon čega je tužilaštvo je zatražilo pritvor dva funkcionera Agencije za privatizaciju – Aleksandra Vučetića i Ljiljanu Mlađen.

Treći osumnjičeni, bivši direktor Agencije Miodrag Đorđević već je u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao i u zloupotrebama pri prodaji akcija Luke Beograd.

Ukupno troje radnika Agencije za privatizaciju su osumnjičeni da su, kao članovi Komisije koja je proveravala ispunjavanje obaveza iz ugovora, odobrili investiciju Riste Gojkovića u Tehnohemiju, na osnovu čega mu je vraćena bankarska garancija i on od toga stekao korist. Gojkovićev pravni zastupnik kaže da nema nikakve koristi, jer je na naknadni zahtev Agencije za privatizaciju on kupio i dodatne objekte, ali da je ugovor ipak raskinut. Gojković je podneo tužbu, a suđenje još traje.

“On je uložio prvo 30 i nešto miliona za kupovinu kuće na Senjaku, pa je povukao bankarsku garanciju od 29 miliona, pa kako mu Agencija nije priznala tu investiciju i tražila raskid ugovora on je ulozio novih 30 miliona dinara u kupovinu magacinskog prostora i proizvodne hale u Beloj crkvi, prema tome on je u gubitku 60 miliona dinara”
, rekao je Milan Zelen, pravni zastupnik Riste Gojkovića.

Zelen kaže da je i na slučaj Tehnohemije primenjen princip već korišćen u srpskim privatizacijama: raskid ugovora, obezvređivanje preduzeća i dalja prodaja konačnom kupcu po znatno nižoj ceni.

“U tom periodu, sumnja se, a ja imam dokaze za to, da su ljudi iz Luke Beorgad jednostavno hteli da ga sklone odavde i koristili su Agenciju za privatizaciju kao svoj servis da bi ga ukonili i da bi oni ušli u Tehnohemiju i zauzeli tu površinu”.

Protiv raskida ugovora o kupovini Tehnohemije tada se pobunio i Savet za borbu protiv korupcije, koji je upozorio Vladu Srbije da Milan Beko i MIroslav Mišković, tada pominjani kao vlasnici Luke Beograd, pokušavaju da preuzmu zemljište Tehnohemije kako bi realizovali svoje planove, kao i na to da je Beko vršio pritisak na Gojkovića.

“Nudio mu je da mu on bude menadžer u vreme kad gospodin Gojković još uvek nije imao ovih problema i nije znao zapravo gde je uložio novac, mislio je da je to njegova zemlja i da će mu se taj novac uložen vratiti, da će biti dobrog biznisa. On je tada to odbio zato što je mislio da mu to ne treba jer se ceo život bavi tim biznisom. Nije znao da iza te ponude u stvari stoji nešto drugo. Kad se sve ovo desilo ustvari sada zna o čemu se radi. I ako neće o tome otvoreno da kaže to je zbog toga što se boji i opravdano se boji“, rekla je tada predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

Savet je tada tražio da se preispita privatizacija Tehnohemije sumnjajući da je reč o korupciji. Iz Agencije za privatizaciju su tada demantovali navode Saveta, tvrdeći da je sve obavljeno po zakonu. Istovremeno se oglasila se i “Luka Beograd” tvrdnjom da sa Tehnohemijom nemaju nikakve veze i da se radi o pokušaju da se Milan Beko predstavi kao krivac za sve probleme.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.