Turska: ''Sulejman Veličanstveni“ pregovara sa Erdoganom

Jedan od aktivnih učesnika protesta u Turskoj od samoga početka je i Halit Ergenč. Sam Sulejman Veličanstveni je uoči policijskog napada na Park Gezi bio u grupi koja je pregovarala s premijerom Redžepom Tajip Erdoganom, piše Jutarnji.hr.

Navodno je Ergenč zatražio od Erdogana da izađe u susret učesnicima protesta protiv seče drveća u čuvenom parku u Istanbulu, koji su se potom pretvorili u antivladine proteste.

Pa ti si Sulejman, znaš kako to ide u Turskoj. Ne možeš milošću vladati. Gde bismo bili kada bi naše vođe popuštale svakome?“.

Na kraju je premijer ostavio opciju sudske odluke o daljoj izgradnji tržnog centra, kao i mogućnost referenduma.

Međutim, sve je to bilo pre čišćenja parka. Ergenč je i u Turskoj megapopularan i do ovih je protesta bio politički neaktivan. Osim na pregovorima, Sulejman se vrlo često pojavljuje i u prvim redovima protesta.

Njegove izjave da Turska mora biti zemlja ljudskih prava, koja mora poštovati različitosti i prava na drugačije mišljenje dobile su odgovor druge strane.

Ko si ti, samozvani Sulejmane?. Pa ti ni ženu ne možeš da zadržiš. Ona te varala pred očima svih s ljubavnikom na snimanju. Kako ti možeš da nam držiš pridike?“, samo su neke od izjava koje su mu uputile neke kolege koji se zalažu za Erdoganovu opciju.

Uvredljivi transparenti pojavili su se i na mitingu koji je organizovao premijer u Ankari.

Ipak, Ergenč i veliki deo intelektualaca i dalje učestvuju u pružanju otpora nadajući se da će pobediti pravo glasa, ako ne pre, a onda za sedam meseci, kada su na redu lokalni izbori.

Intelektualci, koji su srce ovih protesta, uprkos svemu pozivaju na samo legalne metode, mirne proteste. Na društvenim mrežama demonstranata poziva se da ne ismevaju, barem ne na uvredljiv način, vlasti i njihove pristalice.

Često pod parolama: „Ne delite Tursku kao što to čini premijer, Ne činite njima ono što oni čine nama, Svako ima pravo na svoje mišljenje, Ironijom njihovih načela samo produbljujemo jaz.” A taj je jaz sve dublji, Turska je sve podeljenija.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još