Protiv Pecija bio pokrenut postupak smenjivanja

“Očekivalo se da će on svoj posao obavljati profesionalno, sa visokim moralom, odgovornošću i državnim dostojanstvom i u konkretnom slučaju i sa građanskom smelošću, što mu je u određenim trenucima nedostajalo”, piše u saopštenju.

Takođe se navodi da je MIP imao u vidu njegove propuste za nekoliko godina dok je obavljao funkciju ambasadora Kosova u Švedskoj, i dodaje da njegov odnos u predstavljanju u Srbiji ima veliki uticaj na razvoj odnosa Kosova i Srbije.

“Njegov jednodnevni boravak i povratak u Prištinu, obraćanje na konferenciji za medije jezikom zemlje domaćina, a ne zemlje koju predstavlja, neovlašćeni susreti s predstavnicima države Srbije i njegove pretenzije da iskaže svoje političke stavove su prevazišli ovlašćenja”, kaže se u saopštenju.

Peci je podneo ostavku zbog, kako je rekao, neslaganja sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem o njegovoj misiji.

U ostavci dostavljenoj predsednici Kosova Atifeti Jahjagi, Peci je naveo da podnosi ostavku jer ga je Tači krikovao zbog izjave da do normalizacije odnosa sa Srbijom može da dođe tek kada Srbija bude priznala Kosovo.

Peci je u ponedeljak zvanično u Beogradu stupio na dužnost kao oficir za vezu Kosova, pri misiji EU.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj predložio je sinoć Valjdeta Sadikua, ambasadora u Hrvatskoj, za novog oficira za vezu u Beogradu, a odluku o njegovom imenovanju treba da donese predsednica Kosova.

Izvor: blic