Francuski ljubavni filmovi za vikend u Domu omladine

Revija francuskih filmova sa ljubavnom tematikom počinje u petak, 21. juna, u 19:00, u Velikoj cali Doma omladine, urnebesno - romantičnom komedijom "Šansa mog života”, popularnog francuskog reditelja Nikole Kiša.

Uznemirujući film o ljubavnoj opsesiji "Druga", sa genijalnom Dominik Blan u glavnoj ulozi, je na repertoaru u subotu, u 19 časova, dok se od 21 čas prikazuje debitantski film Frederika Lufa "Volim da gledam devojke". U nedelju u 19 časova, na programu je film "Nerazdvojni" sa Gijomom Depardjeom, Mari Vijal i Servanom Dikorom u glavnim ulogama, a Vikend francuskog filma zatvara "Život od ljubavi i vode" u režiji Izabele Čajke.

Filmovi su birani na osnovu dvojakih kriterijuma: uspeha kod publike i prijema kod kritike.

- Francuski film je rado gledan i cenjen u Srbiji, relativno dosta se gleda na televiziji, po festivalima, pa ponekad i u redovnoj distribuciji. Međutim, u Francuskoj se snima godišnje i do 150 filmova što znači da mnoga od tih ostvarenja ne dolaze do nas. Vikend Francuskog filma je zamišljen da bi se najšira publika upoznala sa tim segmentom - kaže Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Francuski ljubavni film, koji ima i internacionalni uspeh, je jedan od najvitalnijih žanrova ove velike evropske kinematografije.

- Ljubavna drama je, na neki način, najprepoznatljiviji francuski brend već decenijama, a kako poslednjih nekoliko godina zajedno sa Francuskim Institutom i TV5 Monde pripremamo bar po četiri vikenda francuskog filma, kao i festival Frankofonije, želeli smo da prođemo kroz sve žanrove, pa je konačno i na ove filmove došao na red - objašnjava Jevtić.

Cena ulaznice iznosi 150 dinara

Pogledajte još