Novi zakon: Besplatna zdravstvena zaštita za trudnice, porodilje i decu

On je objasnio da su pronađena sredstva u Fondu za zdravstveno osiguranje i da će sve trudnice, porodilje i deca do 18 godina imati overenu knjižicu bez obzira na to da li rade i da li im poslodavci uplaćuju doprinose.

Predsednik parlamenta je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da će razgovarati sa svim poslaničkim grupama, ali da ne očekuje da neko može biti protiv takvog zakona i da veruje da će se nova rešenja već u julu sprovoditi.

Prema njegovim rečima, zakon će predviđati i oštre kazne kako za one u zdravstveni ustanovama, tako i u Fondu za nepoštovanje zakona i neće biti dozvoljeno da se na bilo koji način izmanipuliše s njegovom primenom.

Stefanović je ukazao da se tako ubuduće više neće dešavati da trudnice i porodilje ne mogu da overe zdravzstvenu knjižicu i da budu prinuđene da i u poodmakloj trudnoći idu od šatera do šaltera.

“Time smo ugrozili budućnost zemlje, a zemlja koja ne vodi računa o svojoj budućnosti nije ozbiljna zemlja. Srbija je ozbiljna zemlja”, poručio je Stefanović navodeći da je to rešenje samo korak napred ka tome da svaki čovek u zemlji bude zdravstveno i socijalno zbrinut.

Direktor Fonda Momčilo Babić rekao je da su sredstva za te kategorije stanovništva pronađena u okviru postojećih, iako će ona možda biti i umanjena rebalansom budžeta, kao i da će za to na godišnjem nivou biti potrebno izdvojiti oko 500 miliona dinara.

Ističući da je ovo važan trenutak u unapređenju zdravstvene zaštite građana, Babić je rekao da se time pokazuje kako socijalno odgovorna vlast može da unapredi situaciju.

"Ove kategorije ne smeju da trpe”, poručio je Babić, navodeći da će sve knjižice biti overene mesec dana nakon stupanja na snagu zakona.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još