Kosovo: Nema plata za radnike Srbije

Razlog njihovog protesta je što već treći mesec ne dobijaju plate.

Radnici su rekli za agenciju Beta da bi na današnji protest došli svi zaposleni kojih ima oko 850, ali da su njihov dolazak onemogućili pojedini direktori.

Načelnik Kosovskog okruga Dejan Kostić rekao je da podržava zahteve zaposlenih.

"Meni je stalo da zaposleni u ovoj instituciji i preduzećima dobijaju zarade jer izdržavaju oko 800 prorodica", rekao je Kostić za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, nedopustivo je da zbog nečije greške zaposleni ne dobijaju platu.

"Ako se u Ministarstvu finansija ili Trezoru prave prioriteti, onda kao načelnik Kosovskog okruga poručujem ministru (finansija Mlađanu) Dinkiću da radnici koji žive i rade na Kosovu i Metohiji moraju da budu prioritet države Srbije", ocenio je Kostić.

Posle razgovora za zamenicom direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Malinkom Mitrović predsednik sindikata Siniša Đorđević rekao je da je utvrđeno da su službe dostavile naloge za isplatu zarada, ali da i pored toga zaposlenima nije uplaćen novac.

"Tokom četiri dana koliko razgovaramo konstatovano je da je Kancelarija za KiM svoj deo posla završila i da se nalozi za isplatu nalaze u Trezoru Ministarstva finansija, ali mi još nemamo odgovor gde je došlo do zastoja - u Trezoru ili Ministarstvu finansija"
, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pregovorači su dobili obećanje da će u narednih par dana zaposlenima biti isplaćene zarade.

Međutim, kako je kazao Đorđević, protest će biti nastavljen dok se ne ispune zahtevi.

Malinka Mitrović rekla je da je nalog za isplatu zarada prosleđen i da očekuje da će greška biti otklonjena i da će zaposlenima biti isplaćene zarade.

Na pitanja novinara šta je sa 30 radnika koji već tri godine ne dobijaju platu, Malinka Mitrović je kazala da je u vezi sa tim oformljena radna grupa i da se nada da će nakon njenog odgovora taj problem biti pozitivno rešen.

Izvor: beta

Pogledajte još