File: Slobodni mediji su uslov za EU

Snažna demokratija je preduslov za pridruženje, a sloboda medija je najbolji indikator te snage, rekao je File otvarajući konferenciju pod nazivom Spik Ap (Progovori!) koja je posvećena slobodi medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Na konferenciji koju je organizovao Direktorat za proširenje Evropske komisije, okupilo se više od 400 novinara, političara i javnih radnika iz regiona i EU.

File je oštro kritikovao turske vlasti zbog cenzure tokom protesta u Istanbulu, rekavši da su medijima nametnule zaglušujuću tišinu.

Komesar je istakao da je Komisija dala najviši prioritet slobodi medija zemalja kandidata, jer je ova stavka uključena u poglavlja 23 I 24 koja se prva otvaraju prilikom pregovora o pidruživanju.To je novi pristup za koji smo se izborili, rekao je File.

Govoreći o medijima na Zapadnom Balkanu, File je upozorio na veliki broj nerazjašnjenih napada na novinare.

On je pohvalio formiranje komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji, rekavši da je to korak u pozitivnom pravcu.

File se osvrnuo i na položaj javnih servisa na Zapadnom Balkanu, za koje je rekao da su još uvek previše zavisni od političara.

Javni servisi moraju biti materijalno i politički nezavisni, sa transparentnim pravilima za finansiranje, podvukao je komesar.

File je na kraju uvodnog govora kritikovao i novinare u regionu, za koje je rekao da često proizvode nekvalitetan sadržaj i da im nedostaje mehanizam samoregulacije.

Medijska zajednica na Zapadnom Balkanu je fragmentisana i polarizovana, što otežava odbranu slobode javne reči, naglasio je File.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još