Kako se Bakingemska palata priprema za dolazak princeze/princa?

0

Sredinom jula se, po nekim glasinama, očekuje da će na svet doći beba Kejt Midlton i Princa Vilijama. Evo kako će sve to izgledati po strogim pravilima engleske kraljevske porodice.

Britanski kraljevski par ne zna pol deteta i do porođaja se to neće menjati, a Kejt je odlučila da će svoje prvo dete na svet doneti prirodnim putem. Očekuje se da tokom porođaja sa Kejt u bolnici budu njena majka Kerol i sestra Pipa, a princ Vilijam verovatno će doći helikopterom sa svog položaja u Velsu, posle čega bi trebalo da dobije dvonedeljno odsustvo.

Za rođenje detata istovremeno će biti javljeno i kraljici i porodici Midlton, a 30- godišnja vojvotkinja od Kembridža porodiće se u istoj bolnici u kojoj je princeza Dajana na svet donela njenog muža.

Rođenje prvog praunučeta kraljice Elizabete II biće obeleženo počasnom paljbom iz 41 puške. Iako su pre Vilijama naslednici britanskog trona dolazili na svet u Bakimgemskoj palati, njegova majka je pri porođaju sa njim ovu tradiciju prekinula. Kejt je izabrala da Vilijamovo prvo dete rodi u istoj privatnoj klinici na kojoj je rođen i njen suprug.

Vilijamovom rođenju prisustvovao je i njegov otac, princ Čarls, što je i Vilijamova velika želja. Ali budući da je drugi naslednik engleske krune u vreme porođaju verovatno na dužnosti u Velsu ,pitanje je da li će mu se želja ispuniti.

Iako će Vilijam pokušati da stigne na vreme za porođaj, neizvesno je da li će to i uspeti, pa je Kejt veoma stalo do toga da u porođajnoj sali sa njom budu njena majka i sestra. Ovo je izazvalo komentare u medijima da je neprimereno da porodica Midlton, koja će biti na licu mesta, pre kraljice sazna pol budućeg engleskog suverena.

Da porođaj ne bi bio ovako “nepravedan” prema britanskoj kraljevskoj porodici, trenutno se prave planovi da Vilijamu na raspolaganju bude helikopter koji bi mogao da ga doveze u bolnicu na vreme da pre svoje tašte i svastike sazna pol deteta.

Ipak ako budući treći naslednik ili naslednica britanske krune reše da na svet dođu iznenada i van planiranog protokola, pitanje je da li će princ Vilijam uspeti da stigne na vreme jer putovanje čak i sa privatnom letelicom traje nekoliko sati.

Iako važe za vrlo moderan kraljevski par, Vilijam i Kejt se kada se radi o rođenju njihovog prvog deteta u velikoj meri drže tradicije.

Njihova pres služba odbija da da tačan termin porođaja, mada se samoj Kejt omakla opaska da prinovu očekuje sredinom jula.

Iako su zvaničnici Bakimgemske palate odlučni da očuvaju Kejtino žensko dostojanstvo tokom porođaja, trenutak kada majka novog člana dinastije Vindzor bude primljena u bolnicu biće odmah objavljen javnosti. Nadležni kažu da su ovu odluku doneli zato što im je jasno da sa modernim društvenim mrežama neće biti moguće da se ovo sakrije. Ipak, društvene mreže neće biti sredstvo kojim će rođenje bebe biti objavljeno, nego će se, kako to tradicija nalaže, ispred palate postaviti

izveštaj koji će potpisati medicinsko osoblje prisutno na porođaju. Ovako teatralnu objavu rođenja, u Bakimgemskoj palati smatraju nužnom kako bi se sačuvalo dostojanstvo koje dolikuje rođenju naslednika trona.

Rešeno je da će novinari na zvanično obaveštenje morati da sačekaju do sledećeg jutra, ukoliko se beba rodi između 22: 30 i osam ujutru. Razumljivo, nikakva obaveštenja neće biti izdata dok se o svim detaljima ne obavesti kraljica Elizabeta i njen kabinet.

Iako je u pitanju veom,a ličan i intiman događaj, vojvoda i vojvodkinja od Kembridža, shvataju da je istovremeno ovo i povod za nacionalno slavlje i da će interes javnosti za njihovu bebu biti ogroman. Oni shvataju da mnogo ljudi sa njima želi da podeli sreću – rekao je portparol Bakimgemske palate.

Izvor: Višnja Marinkov za “Blic Ženu

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.