Sramota: Država za objavljivanje Brajevih i zvučnih knjiga izdvojila 0 dinara!

U saopštenju Saveza navodi se da je zahvaljujući državi, obustavljeno izdavaštvo za slepe na Brajevom pismu, objavljivanje zvučnih knjiga za slepe i obustavljeno postojanje Biblioteke za slepe.

"Od januara 2013. godine do danas, država je izdvojila i uplatila Savezu slepih Srbije za navedene delatnosti ravno 0 (nula) dinara, 0 (nula) evra, 0 (nula) bilo kakve finansijske potpore"
, navodi se u saopštenju.

"Ovako flagrantno kršenje ljudskih i građanskih prava nas slepih, i ovako očigledna oštra diskriminacija slepih, a ima nas dvanaest hiljada u Srbiji, je nešto nezapamćeno u bližoj i daljoj istoriji Srbije, regiona, Evrope i sveta"
, dodaje se.

U Savezu podsećaju da su u vreme kralja Aleksandra štampane knjige na Brajevom pismu i snimane su zvučne knjige, da se u vreme Josipa Broza Tita vodilo računa o širokom dijapazonu obrazovne strukture slepih građana, da za vreme vladavine Slobodana Miloševića nivo izdavačkih programa nije bitno opadao, pa se kretao od 300 do 350 naslova godišnje.

"Nažalost, kada smo očekivali da ćemo nakon petooktobarskih promena 2000. godine početi da sustižemo ostale zemlje, kod nas je, pre nekoliko godina, došlo do potpunog prekida izdavanja knjiga na Brajevom pismu. Tanku nit tradicije izdavanja Brajeve knjige održao je jedino Zavod za udžbenike, finansirajući program izdanja udžbenika za specijalnu školu za slepe do desetak naslova godišnje", podsećaju u Savezu slepih Srbije.

"Ove godine je sasvim prekinuta izdavačka delatnost zvučnih knjiga voljom države Srbije. Time se dogodilo ono što se nije dogodilo ni u jednoj civilizovanoj zemlji sveta. Čija je to sramota neka oceni kulturna javnost Srbije", poručuju iz Saveza.

Danas u "demokratiji", u državi koja je na pragu dobijanja datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora za ulazak u Evropsku uniju, država je svojim odbijanjem da sufinansira izdavačku i bibliotečku delatnost za slepe Srbije, smatrajući da je to suvišni hir slepih, izvršila udar.

"To je dakle, državni udar na Brajevu i zvučnu knjigu, a time je izvršila delikt nečuvene diskriminacije nad ovom kategorijom građana, lišavajući ih najvrednijih sadržaja kulture koji se prenose rečju - putem knjige", zaključuje se u saopštenju Saveza slepih Srbije.

(Izvor: Tanjug, RTV)

Pogledajte još