Vaclav Klaus ismevao homoseksualce

Karikaturu na kojoj devojčica drži dvojicu muskaraca za ruke i pita "koji od vas je moja mama?" a zatim i dve žene vode dečkića za ruke i on ih pita "koja od vas je moj tata?" poklonio je bivšem predsedniku Češke jedan njegov simpatizer na predavanju koje je predsednik u penziji održao u ponedeljak u svom Institutu Vaclava Klausa.

Karikatura je objavljena bez ikakvih komentara i naziva u vreme kada grupa poslanika dovršava predlog zakona o istopolnim brakovima po kojima bi češki homoseksualci ili lezbijke mogli da usvoje dete ukoliko žive u registrovanoj zajednici sa njegovom biološkom majkom ili ocem i zajedno se o detetu brinu.

"Deci koja žive u porodici sa dve majke ili dva oca ne fali ništa. Znam mnogo takvih porodica koje funkcionišu i deca su u njima sretna. Bivši predsednik samo podstiče atmosferu netolerancije u društvu", kazala je Džamila Stehlikova iz Saveta vlade za ljudska prava.

Stehlikova je povodom te karikature upozorila da je prvorazredan interes deteta.

"Kada bivši predsednik ismeva decu i njihove roditelje to je grub i bezosećajni napad. Podlo je napadati najslabije", kazala je danas Stehlikova.

Vaclav Klaus je kao predsednik Češke pokušao da spreči donošenje zakona o registrovanom partnerstvu, odnosno o istopolnim brakovima.

Češki poslanici preglasali su veto predsednika i istopolni brakovi su u Češkoj odobreni od 2006, ali homoseksualci i lezbijke nemaju pravo da usvajaju decu. To je istovremeno jedino pravo koje im ne bi dali nikako ni obični Česi, koji su inače prema LBGT osobama vrlo tolernatni i dve trećine nacije odobrava istopolne brakove.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još