Situacija dramatična: Nestašica vode u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

Direktor Vodovoda Vladimir Rakić je rekao na konferenciji za novinare da ovakva situacija traje već nedelju dana, navodeći da sada više od 70 odsto građana ne dobija vodu duže od dva do tri sata dnevno.

Jedan broj građana, oko 30 odsto, dobija vodu u proseku pet do šest sati dnevno, rekao je Rakić i dodao da postoje određeni delovi u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu koji imaju vodu svega 15 minuta dnevno, a neki nemaju vode po nekoliko dana.

On je kazao da je, u razgovoru s predstavnicima vodovoda iz južnog dela grada, dobio obećanje da će pokušati da reše problem i pojačaju dotok vode na sever, ali to još nije urađeno.

Prema njegovim rečima, kapacitet fabrike vode u Šipolju je ostao na 450 litara u sekundi, što nije dovoljno za normalno vodosnabdevanje.

"S obzirom na to da je mreža na južnoj strani grada proširena na taj način što su sva sela u Drenici i oko Vučitrna pokrivena vodosnabdevanjem iz tog postrojenja, mislim da možda ta fabrika i nije dovoljna u ovim kritičnim periodima za kompletno područje", rekao je Rakić.

Rakić je smatra da "može da ide veća količina vode prema severu ukoliko postoji dobra volja na jugu", dodajući da ne vidi dobru volju na južnoj strani i misli da je tu osnovni problem.

On traži od predstavnika srpskih vlasti i međunarodne zajednice da se izvrši pritisak na južnu stranu, kako bi se pojačale količine vode.

"Apelujem posebno na predsednike opština Kosovska Mitrovica i Zvečan da hitno animiraju sve svoje kontakte i veze koje imaju i sa predstavnicima Vlade Srbije, možda ovog trenutka treba uključiti i premijera Srbije jer problem postaje zaista dramatičan i bojim se da može doći do nesagledivih posledica po zdravlje ljudi u smislu izazivanja nekih epidemija širih razmera i o tome svi moramo da počnemo da razmišljamo", kazao je on.

Zbog sveukupne situacije uveden je plan restriktivnog snabdevanja građana vodom, ali Rakić kaže da to još ne daje rezultate jer se svakodnevno zaustavlja dotok iz južnog dela grada.

On ističe da su cisterne s pijaćom vodom su već 10 dana na terenu i pokrivaju kritične tačke u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, inavodi da građani kojima je neophodna cisterna mogu pozvati Vodovod radi dopreme vode.

(Izvor: Tanjug, Novi magazin)

Pogledajte još