Dačić i Tači na radnoj večeri kod Eštonove

Radnoj večeri koja je počela nešto iza 20.30 prisustvuje i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

"Oni će razgovarati u okviru plana primene koji je bio usvojen pre nekoliko nedelja", rekla je ranije danas portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič. Premijeri Kosova i Srbije nisu davali izjave pre večere.

Sastanak se ocenjuje kao presudan za donošenje odluke o tome hoće li će Srbiji biti odobren početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

U Briselu se još održavaju sastanci beogradskih i prištinskih radnih grupa, a od ishoda tih razgovora zavisi dnevni red dijaloga kod Eštonove, objasnila je portparolka.

"To će biti prilika da se napravi procena dosadašnjeg napretka u primeni sporazuma iz aprila",
rekla je ona.

Ivica Dačić, Aleksandar Vučić i Hašim Tači trebalo da, tokom radne večere, pronađu formulu za rešavanje mnogih pitanja o kojima timovi za primenu Briselskog sporazuma nisu uspeli da se dogovore prethodnih nedelja.

Iako EU traži da sporazum bude u potpunosti primenjen, realnost je takva da najosetljivija pitanja ostaju bez rešenja - amnestija za Srbe na Kosovu i druge izmene kosovskih zakona, način organizovanja lokalnih izbora, formiranje sudova na severu Kosova, pozivni broj za Kosovo i upravljanje hidrocentralom na jerezu Gazivode kod Zubinog potoka.

Suprotno nekim medijskim izveštajima, nakon večere se ne očekuje potpisivanje bilo kakvog novog dokumenta, a u ovom trenutku najvažnija je primena sporazuma, dodala je portparolka visoke predstavnice EU.

Kocijančičeva je potvrdila da će Eštonova u petak, zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, uputiti zemljama članicama kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i unutrašnjim reformama u Srbiji.

"To je u okviru priprema za sastanak Ministarskog saveta koji će iduće nedelje biti održan u Luksemburgu", objasnila je ona, dodajući da sadržaj pisma uglavnom zavisi od onoga što će biti dogovoreno za večerom.

Ministri spoljnih poslova će u utorak u Luksemburgu raspravljati o dodeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora o pridruživanju.

"Komisija je u svom izveštaju već dala preporuku Savetu da Srbiji odobri datum, tako da će pismo sadržati samo ažurirane informacije"
, istakla je Kocijančičeva.

Podršku Srbiji da dobije sada datum dale su i Italija, Grčka, Slovenija i Poljska, čiji su zvaničnici boravili u Beogradu. Ipak, završna reč čeka se iz Berlina.

Kako prenosi dnevni list Danas, uticajni krugovi vladajuće Demohrišćanske strankr nezadovoljni su brzinom primene sporazuma iz Brisela pa se protive davanju pozitivnog misljenja o pregovorima sa Srbijom. Demohrišćane Anegle Merkel, navodno, naročito čudi "zašto Vlada Srbije do kraja maja meseca nije obelodanila podatke o finansiranju institucija na severu Kosova", na šta se, kako tvrde obavezala sporazumom.

U Briselu su jutros nastavljeni tehnički pregovori Beograda i Prištine, a za večeras je kod visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton planirana radna večera na najvišem nivou.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još