Ešton danas šalje pismo EU

Neka od tih pitanja, prema saopštenju visoke predstavnice EU, su i pitanja pravosuđa, policije i lokalnih izbora. Eštonova je takođe kazala i da će o napretku Beograda i Prištine u dijalogu i sprovođenju briselskog sporazuma obavestiti države članice EU, koje 28. juna odlučuju o dodeljivanju datuma Srbiji za pristupne pregovore sa EU.

Ketrin Ešton je istakla da će izvestiti zemlje-članice EU da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidnom i postojanom poboljšanju svojih odnosa".

Posle petočasovnog sastanka s Dačićem i Tačijem, Ešton je jutros pred zoru izdala saopštenje u kom je naglasila da će takvu poruku poslati "imajući u vidu sastanke Saveta (ministara EU) i Evropskog saveta iduće nedelje".

Tači: Postignut suštinski napredak

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je jutros da je na jučerašnjem sastanku sa Dačižem i Ešton postignut "suštinski dobar napredak". On je takođe rekao da je bilo reči i o održavanju lokalnih izbora na severu Kosova, policiju...Tači je rekao da se nada da će "primenom aprilskog sporazuma obe strane biti nagrađene zasluženim napretkom u sklopu svojih težnji za evro-atlantsku integraciju". Od beogradskih zvaničnika još niko nije dao izjavu.

Predstavnica je u saopštenju predočila da je u susretu Dačić-Tači "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

Podsetimo, Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File danas treba da pismom izveste članice EU o napretku Beograda i Priština u normalizaciji odnosa.

To je od presudne važnosti za moguću odluku šefova diplomatija i vođa EU o datumu pregovora o prijemu Srbije u EU, i o početku pregovora s Kosovom o sporazumu o pridruživanju.

Visoka predstavnica EU je istakla da se s Dačićem i Tačijem sastala da bi se razmotrila primena Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Mi smo razmotrili posao koji su radne grupe obavile proteklih nedelja u vezi s glavnim elementima Plana za primenu aprilskog sporazuma", navela je Ešton i ocenila da je "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak"
.

"Želim da odam priznanje premijerima Tačiju i Dačiću, i njihovim timovima za predanost i težak rad i očekujem dalji napredak normalizacije odnosa, u skladu s aprilskim sporazumom i planom primene", zaključila je visoka predstavnica EU.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još